Šermoval jste finále v euforii?
Neřekl bych, že šlo o euforii, ale byl jsem naprosto v pohodě. Pevně jsem se držel taktiky, kterou jsme si stanovili s trenérem. Navíc jsem byl od začátku přesvědčený, že soupeře porazím.

Cestu do finále jste ovšem jednoduchou neměl. Který duel byl nejtěžší?
S Italem Bianchim ve čtvrtfinále. Šlo o velmi vypjatý zápas, který se mi naštěstí podařilo 15:13 vyhrát. Ze začátku jsem prohrával a až postupem času jsem výsledek otočil. Myslím, že to byl velmi atraktivní souboj o nervy. Diváci si přišli na své, o tom je šerm.

Na šampionát jste cestoval v roli největšího favorita. Vyhovuje vám podobná pozice?
V takových případech cítím určitou zodpovědnost. V Minsku jsem však o tom nepřemýšlel. Od začátku do konce jsem šermoval tak, jak jsem chtěl. Na místě mi fandilo hodně lidí a jsem strašně rád, že se mi to zrovna povedlo a mohli mě vidět.

Zlato na evropském mistrovství jste získal už mezi juniory. Kam řadíte nynější úspěch?
Podobné rozdělování nemám rád. Jsem mistr Evropy do třiadvaceti let, což beru jako velký úspěch, nejen pro mě, ale i pro celý český šerm.

Jak se liší šerm v kategorii do 23 let a v seniorech?
V Minsku se rozdíl smazal, protože spousta kluků už normálně bojuje mezi seniory a mají v nich výsledky. Třeba zrovna Bianchi letos prohrál se světovou jedničkou dvakrát 14:15, což je velmi dobré. Vedle silných Italů startovali v Minsku i výborní Francouzi nebo Rusové.

Finalistovi Borodačevovi je však teprve sedmnáct let…
Jeho finálový výsledek představuje velké překvapení, ale jde o šermířský megatalent. Vyhrál kadetské mistrovství světa i Evropy, medaile dělá i na juniorských šampionátech a berou ho už i na seniorské akce. To je v jeho věku nezvyklé.

Na začátku května vám bude 23 let. Šlo o vaši poslední akci v této kategorii?
Mistrovství světa už v této kategorii není. Pro mě však nejde o velkou změnu, mezi dospělými už dlouho šermuji. Letos mě ještě čeká Grand Prix v Šanghaji, Světový pohár v Petrohradu a vrchol pak přijde v červnu na mistrovství Evropy a v červenci na světovém šampionátu.