„Zásadní je vybojovat pro Českou republiku místo v Poháru mistrů, nejprestižnější klubové soutěži. V Poháru CEB jsou dva čeští zástupci, cíl je víc než reálný a Draci se role favorita nezříkají,“ hlásí manažer klubu Arnošt Nesňal před evropským turnajem druhé nejvyšší kategorie.

Jen vítěz pětidenního klání, které vrcholí v neděli v Brně, si zajistí místo v Poháru mistrů. Brňané rozehrají Pohár CEB už ve středu v sedm hodin večer proti Minsku, prvnímu soupeři ve skupině B, která se hraje na Městském baseballovém stadionu v Komárově. „Zápasy s evropskými týmy mají větší náboj. Navíc máme šanci postoupit zpět do áčkového poháru, kam podle mě patříme a je škoda, že jsme to místo ztratili. Letos máme jeden z nejlepších týmů, co si pamatuji,“ říká brněnský univerzál Adam Hajtmar.

POHÁR CEB
Skupina A v Praze: Eagles Praha, Karlovac (Chorvatsko) Templiers Senart (Francie), Biothechkomanda (Ukrajina)

Skupina B v Brně: Draci Brno, Minsk (Bělorusko), Nada SM Split (Chorv.), Therwil Flyers (Švýcarsko)

Duely Draků: Středa – Minsk, Čtvrtek – Split, (oba v 19.00), Pátek – Therwil (17.00)
Semifinále – sobota v Brně 16.00, Finále – neděle v Brně 18.00

Kromě Minsku narazí Draci ve čtvrtek na chorvatský Split a v pátek vyzvou švýcarský Therwil Flyers. „Běloruský tým řadím spíš do třetí evropské úrovně. U Splitu záleží, jaké má posily. Švýcaři budou zřejmě nejtěžší soupeř, ale přijíždí se třinácti hráči, což je téměř sebevražda,“ tvrdí Nesňal, jehož tým se do turnaje kvalifikoval díky domácímu titulu a triumfu v nižším Poháru federace minulý rok.

NÁROČNÝ PROGRAM

Draci v uplynulých dvou týdnech absolvovali dvě třízápasové série v české extralize. Jednou podlehli městskému rivalovi Technice a jednou překvapivě i nováčkovi z Třebíče. „Zvykáme si, že extraliga je kvalitnější. Máme menší blok, že jsme nesemleli soupeře, jak se očekává. Týmu se ale daří úměrně programu, který jsme teď měli,“ říká Nesňal. Draci mají o čtyři duely víc než někteří extraligoví soupeři a bojují s Arrows Ostrava o čelo tabulky.

K vytíženosti se přidaly i zdravotní problémy. Zraněného amerického catchera Alexandera Derhaka, který nyní pomáhá s trénováním, na marodce doplnil Jakub Hajtmar. Minulý týden si zlomil prst na ruce a bude chybět čtyři týdny. Zastoupit ho může mladší bratr Adam. „Na konci minulé sezony jsem si zlomil klíční kost, měl jsem trochu obavy o formu. Ale jako by to šlo teď samo,“ usmívá se dvaadvacetiletý druhý nejlepší pálkař týmu.