Před půl rokem byste jej ale ani podle toho nepoznali, když do reprezentačních zápasů nastoupil v olympijském dresu hokejové legendy Dominka Haška z Nagana 1998. Místo uznání ale dostal kvůli překrytí log sponzorů osmitisícovou pokutu. „Nakonec jsem si místo ní musel zaplatit letenku ze Švédska na poslední reprezentační soustředění. Táta mi ji uhradil," říká pětadvacetiletý Rytych, který stráží branku českého výběru na mistrovství světa ve švýcarském Curychu.

Na světovém šampionátu jste tedy i díky otci?

(přikývl)

Nechtělo se vám platit pokutu?

Ne že bych na ni neměl, ale nešlo o malou částku. Raději jsem si za ty peníze mohl něco koupit. Reprezentujeme zadarmo, nedostáváme žádné odměny a ještě nás takto trestají. Ale stalo se…

Napadlo vás, co způsobí odchytání zápasu bez log reprezentačních sponzorů?

Vůbec. Na dresu jsem neměl žádného jiného sponzora, byl na něm pouze státní znak České republiky. Proto mě strašně překvapilo, když jsme vyhráli akademické mistrovství světa a druhý den po oslavách jsem našel v mailu pokutu. To mě hrozně mrzelo.

Zklamal vás přístup České florbalové unie?

O situaci jsme jednali, navrhoval jsem mimopeněžní vyrovnání, ale bohužel s tím nesouhlasila.

Jak jste přišel na nápad odchytat florbalové utkání v Haškově dresu?

Podařilo se mi získat asi jeden z jeho posledních originálních dresů z Nagana, který je opravdu pěkný, pouze se státním znakem na hrudi. Chytalo se mi v něm dobře. Hašek je můj vzor. Když jsem byl malý, četl jsem jeho knížku. Hrozně moc ho respektuju za to, co dokázal. Je neuvěřitelný.

Setkal jste se s ním i osobně?

Zatím jsem neměl možnost, ale strašně chci. Mám ho aspoň pro štěstí na helmě.

Se speciálně pomalovanou maskou chytají většinou hokejisté. Proč jste se rozhodl jít touto cestou i vy?

Říkal jsem si, že když nemůžu mít na sobě dres, tak ať mám aspoň něco v národních barvách. Je to jediná možnost. Ve florbale to zatím není tak časté, ale už se to dost rozmáhá.

Kolik vás stála?

Normálně by se cena pohybovala kolem dvaceti tisíc. Já jsem měl výrobu díky známostem levnější.

I přesto vám v ní ale málem nepovolili chytat.

Na poslední chvíli jsem na ni dostal výjimku. Stejně jako na rukavice. Těší mě to. Jinak bych na mistrovství třeba taky nemusel být.

Místo tradičních florbalových rukavic chytáte v golfových. Proč?

Viděl jsem to u kluků ve Švédsku, tak jsem je chtěl také zkusit. Mají výhodu, že na dlaních je tenká kůže, takže mám lepší cit na balónek. Obyčejné jsou totiž potažené jen látkou, takže v nich míček klouže a nedá se chytit.

Neprodraží se používání golfového vybavení?

Určitě ano. Jeden pár mě vyjde tak na tisícovku, což je o třetinu víc než cena za běžné rukavice. Zatím ale nic podobného žádná florbalová firma nevyrábí, protože by to bylo asi hodně drahé.

Kolik jich spotřebujete?

Golfové rukavice používám kvůli jejich ceně pouze na zápasy. Jelikož máme tréninky skoro denně, mohl bych je za dva týdny používání vhodit.

Gólmani si nejen na mistrovství světa stěžují, že současné míčky jsou strašně tvrdé. Souhlasíte?

Považuji to za velký problém. Ještě minulou sezonu jsem chytal bez ochrany rukou, ale teď to už ani nejde. Uvažoval jsem dokonce, že bych sepsal petici a poslal ji mezinárodní federaci.