Vše začalo nenápadně. Do brněnských Draků přišel v roce 2003 Australan Daniel Page. „Do té doby zde byli jen Američané. On vystupoval úplně jinak. Byla s ním velká sranda a byl o mnoho družnější," vybavuje si dračí nadhazovač Petr Minařík. Právě Page domluvil první zimní angažmá u protinožců Radku Procházkovi, tehdejší opoře Draků i reprezentace.

Po něm následovali další. Jedním z nich se stal i další Drak Jakub Hajtmar. Ten do Austrálie zamířil trochu jinak. „Poslal mě tam profesionální americký klub Minnesota Twins, který mě v roce 2006 draftoval," povídá Hajtmar. „Jedná se tam o obrovský sport. Mají profesionální ligu a poté divize od jedničky, kterou jsem hrál, až asi po sedmičku. V ní nastupují klidně staří pánové," dodává.

Většinou klub hradí českým hráčům letenku, ubytování a jídlo. Poté záleží na nich, zda si vydělají peníze navíc, věnují se individuálnímu tréninku nebo si jen užívají. „Peníze jsou samozřejmě potřeba. Snažil jsem se něco vydělat, ale kvůli pracovnímu povolení to není jednoduché. Takže jsem se dost válel na pláži," usmívá se Mráz. „Mně oddíl letenku neplatil. Musel jsem dost pracovat. Ale vzpomínám na tu dobu velmi rád," přidává Minařík.

Hráči při svém angažmá zažijí mnoho zajímavých věcí, ale v jednom se shodují. „Občas tam panovalo obrovské vedro. Jednou bylo asi týden v kuse. To jsem se zavřel na bytě, sedl si na gauč mezi dva větráky a koukal celý den na televizi. Nic jiného nešlo dělat," přibližuje Minařík, který jako většina Čechů hrál v Adelaide ve státě Jižní Austrálie. „Ale moc rád vzpomínám třeba na surfování. Spoluhráč vlastnil dům na pláži, u nás tomu říkáme chata. Tam jsme občas zajeli a blbli ve vlnách," doplňuje třicetiletý hráč.

Do země klokanů míří převážně hráči z Brna, potažmo z Moravy. V současnosti tam hrají Přemysl Chroust z Draků a Jakub Voják z Olomouce. „Je to dáno tím, že třeba v pražských týmech nenastupují žádní Australané. Jsou tam převážně Američané a ti na ostatní kašlou. Do Brna chodí hodně Australanů a ti jsou sdílní. Přímo tam kluky zvou a dohadují jim angažmá," vysvětluje Mráz.

hráči u klokanůBaseball v Austrálii si v minulosti vyzkoušelo nebo právě zkouší řada českých hráčů:
Radek Procházka (Draci Brno)
Jakub Hajtmar (Draci Brno)
Petr Minařík (Draci Brno)
Martin Schneider (Draci Brno)
Daniel Mráz (Technika Brno)
Jakub Voják (Olomouc)
Přemysl Chroust (Draci Brno)

ROZHOVOR

V Austrálii žije ideální mix obyvatel, říká baseballista Hajtmar

Brno – Patří mezi české baseballové průkopníky, kteří strávili zimu v australské lize. Zamířil tam ale trochu jinou cestou než jeho následovníci. Opora brněnských Draků Jakub Hajtmar se na nejmenší kontinent dostal přes americký klub Minnesota Twins, který ho v září 2006 draftoval a následně ho na zimní období k protinožcům poslal. „Nejvíc mi v paměti utkvěli bezvadní lidé a neuvěřitelné horko. Hráli jsme i ve 45 stupních Celsia a z vedra se vlnila i tráva," vzpomíná sedmadvacetile­tý hráč.

Jak se do Austrálie dostanou ostatní?

Za ta léta, co do Austrálie čeští hráči jezdí, tam vznikla spousta kontaktů. Takže si to domluví sami přes různé lidi.

Kolik českých baseballistů tam každou zimu odjíždí?

Moc ne. Tak tři nebo čtyři. Teď vím o spoluhráči Přemkovi Chroustovi a Kubovi Vojáčkovi z Olomouce.

Jaké jsou v zemi klokanů podmínky?

Klub většinou klukům zaplatí bydlení a jídlo. Já dostal i auto. Vše ostatní záleží, jak tam kdo chce čas trávit. Někdo si chce vydělat peníze navíc, tak se nezastaví, jiný spíš výletuje a užívá si.

Co vám nejvíc utkvělo v paměti?

Báječní lidé a neuvěřitelné horko. Jednou jsme hráli ve 45 stupních Celsia. Hrozné. Vedrem se vlnila i tráva. V Austrálii žije mix lidí z Evropy a Ameriky. To je ideální. Doteď jsme v kontaktu s lidmi, u kterých jsem bydlel. Máme výborný vztah.