A v obojím je zatraceně dobrý. „Mám rád oba dva sporty. Prostě si chci užívat a soupeřit s kamarády. Vždycky ze sebe snažím vymáčknout to nejlepší," říká usměvavý sportovec, který v disciplíně skeet o víkendu pálil v Brně. „Byl jsem tady už před jedenácti lety. Vždycky se rád vracím, protože tu mám spoustu přátel z prostředí sportovní střelby i motorismu" pochvaluje si.

Na Grand Prix nakonec obsadil desátou příčku, ale umí tasit i mnohem lepší výsledky. V obou svých sportovních vášních rozhodně nepatří do počtu. Svou brokovnici vezme na olympiádu už popáté a ve volkswagenu loni ovládl slavnou Rallye Dakar. „V obojím je hodně důležitá soustředěnost. Ve střelbě máte jen 0,7 sekundy, abyste zamířili, vystřelili a trefili terč. V rallye zbývá na rozhodnutí jen jednu nebo dvě desetiny sekundy. Když zareagujete špatně, vybouráte se," srovnává jedenačtyřicetiletý Katařan.

Řečem o bohatých šejcích se brání. „Pocházet z bohaté země nic neznamená. Za peníze si nekoupíte všechno. Musel jsem na sobě hodně pracovat, abych uspěl," vypráví.

I když svůj čas trpělivě dělí mezi oba sporty, teď dává víc prostoru střelbě. „Zaměřuju se hodně na fyzičku. Musíte mít výdrž. Hodně běhám a taky lezu. Při lezení se musíte hodně soustředit, což také pomáhá pro střelbu," hlásí. V rallye už velkou výzvu překonal. Loni za sebou v jižní Americe nechal všechny soupeře. „Vítězství na Dakaru byl asi největší zážitek. Ale teď mám další velký sen. Uspět v Londýně. Dva měsíce hodně trénuji a podřizuji tomu vše," tvrdí Attíja.

Pod pěti kruhy nebude žádný zelenáč. Poprvé na olympiádě trefoval terče už v Atlantě před šestnácti lety, později dvakrát sahal po medaili. „Ve finále jsem byl dvakrát. Medaile vždy ležela blízko," komentuje čtvrté místo z Atén a šestou příčku ze Sydney.

Attíja je v Kataru nesmírně populární, přesto si zachovává pokoru a skromnost. A v Londýně si chce splnit další cíle. „Na zahajovacím ceremoniálu ponesu vlajku. Splním si tím obrovský sen," rozzáří se.

O tom druhém mluví s ještě větší úctou. „Žádný Katařan ještě na hrách nezískal medaili. Vybojoval ji sice jeden atlet, ale ten pocházel z Afriky. Chci dosáhnout na zlato. Jsem připravený," hlásí.

A nejsou to jen řeči do větru. Na začátku roku nastřílel na asijských hrách absolutní světový rekord 150 bodů a zařadil se do elitní smetánky…