Hodonínský Veselý si zajistil postup hned prvním hodem 83,63 metru, Vadlejchovi při nejdelším třetím pokusu odmával rozhodčí přešlap. Přesto se měřilo a 83,93 by Vadlejchovi rovněž stačilo, neboť limit byl 83 metrů. Česká výprava podala proti jeho vyřazení protest. Frydrych hodil jen 74,24, nepostoupil ani olympijský vítěz Keshorn Walcott z Trinidadu.

"Přál jsem si, aby to vyšlo prvním hodem. A vyšlo to, i když to nebyl technický zázrak. Ale to je možná známka dobré formy," věřil obhájce titulu Veselý. "Mohl jsem si dovolit na to naběhnout lehce, snažil jsem se nedivočit kvůli tomu povrchu, protože je rychlý," uvedl. "Takže všechno jak má být," dodal.

Dvaadvacetiletý halový vicemistr Evropy z letošního šampionátu v Praze Juška měl velké štěstí. Stejně daleko jako on totiž skočil také Godfrey Khotso Mokoena, ale Juškův druhý nejlepší pokus měl hodnotu 750 cm, zatímco Jihoafričan měl v zápisu dva přešlapy. To posunulo do úterního boje českého dálkaře.

Podobné drama si Juška prožil i v březnu v Praze, kde rovněž postupoval z poslední pozice. A to dnes ještě musel český dálkař čekat na třetí pokus Švéda Michela Tornéuse, který HME v Praze vyhrál. Ten však nakonec třikrát přešlápl. "Byly to nervy, štěstí," komentoval to Juška. Útok na stříbro jako v O2 Areně ale neplánuje. "Jsme na mistrovství světa," upozornil.

Posledním českým dálkařem ve finále na velké akci byl Roman Novotný, který skončil právě v Pekingu osmý na olympiádě před sedmi lety. "Určitě se budu snažit být v užším finále. A finále mistrovství světa je ideální závod na pokus o překonání českého rekordu," pousmál se dálkař. Ten drží z roku 1988 Milan Mikuláš výkonem 825 cm.