Doufá, že dnes (ve středu) si čtyři roky starou situaci pod Palackého vrchem zopakuje. Od čtyř hodin odpoledne tam totiž startuje třetí díl Atletické tour Brna a Jihomoravského kraje. „Formu mám, na mistrovství republiky jsem skočil 805 centimetrů, jenže v Helsinkách jsem ji nezúročil," připomněl český dálkař mistrovství Evropy, kde neprošel z kvalifikace do finále.

Brněnský mítink bere jako předposlední možnost, aby se na olympijské hry kvalifikoval. „Poslední mám v sobotu na velkém mezinárodním podniku v Madridu, ale tam se mi po náročném cestování z Finska už moc nechce. Většinou mi forma stejně sedne až v závěrečných závodech," povídá.

Pro londýnskou jistotu potřebuje skok dlouhý 820 centimetrů, což je centimetr za osobním maximem. Mírnější B limit je 810 centimetrů. Jeho zdolání jej na olympiádu posune, pokud ho nepřeskočí brněnský konkurent Štěpán Wagner. „Byl bych moc rád, kdybych limit skočil na Palačáku a už do Madridu nemusel," přeje si Novotný.

V Brně se o splnění olympijských limitů vedle dálkařů pokusí také česká diskařka Eliška Staňková nebo slovenský výškař Peter Horák. Účast přislíbili už jistí slovenští účastnící her Jana Velďáková ve skoku do dálky a výškař Michal Kabelka.

Mítink začne dnes ve čtyři hodiny odpoledne diskem žen a výškou mužů, o tři čtvrtě hodiny později je na programu oštěp a dálka mužů. „Závod patří do termínového kalendáře Evropské atletické federace. Nezúčastní se ho sice tolik atletů, zato očekáváme kvalitní výkony," uvedl hlavní pořadatel a kouč brněnského Olympu Josef Sečkář.