Jachtař klubu TJ Lodní sporty Brno v úterý odpoledne držel celkové 22. místo a čtvrté mezi nováčky s asi šestnáctikilometrovou ztrátou na první loď. Do cíle první etapy v Gijónu se měl dostat v noci na středu. Úvod těžké zkoušky poznamenal silný vítr. „Foukalo až sto kilometrů v hodině. Hodně závodníků zaznamenalo velké ztráty na vybavení lodi, trhaly se hlavně plachty. Spát se vůbec nedalo a hlavní úkol představovalo řídit loď v rozbouřeném moři,“ uvedl jeho tým na facebookovém profilu.

Sólový jachtař Milan Koláček odstartoval do největšího závodu sezony.Zdroj: Český svaz jachtinguDo La Solitaire URGO Le Figaro odstartovalo 43 jachtařů. „Do cíle připlouváme na hranici úplného vyčerpání. Ti nejlepší mají mnoho ročníků závodu za sebou. Na startu jsou i tací, kteří jedou svůj patnáctý ročník. To je mimořádná porce zkušeností a ty se počítají,“ zmínil Koláček.

I když jachtaři při jednotlivých etapách zdolají skoro tisíc kilometrů, rozdíly v cíli bývají minimální. „Rozhodují detaily. Jeden méně povedený obrat, pozdější výměna plachet, méně riskantní plavba mělkými vodami v místech, kde jsou nepříznivé proudy,“ jmenoval Koláček, který se připravuje na sólo nonstop závod kolem světa Vendée Globe v roce 2020.

MILAN KOLÁČEK
Zanedlouho osmatřicetiletý nejlepší český sólový jachtař z Brna, který patří do světové špičky. Stále závodí pod hlavičkou klubu TJ Lodní sporty Brno, kvůli moři však bydlí ve Francii. Má za sebou řadu úspěchů v největších námořních sólo závodech světa. Aktuálně jako první český jachtař bojuje na regatě La Solitaire URGO Le Figaro v okolí Francie.
LA SOLITAIRE URGO LE FIGARO
Čtyřetapový, třítýdenní závod v okolí Francie. Každá etapa měří zhruba 900 kilometrů, mezi nimi je dva až tři dny pauza.