Můžou si oddechnout. Házenkáři Králova Pole porazili v předposledním extraligovém kole na své palubovce Litovel 30:26 a získali tak v nezvykle vyrovnané tabulce jistotu účasti v letošním play off. „Ulevilo se nám, ale možnost neúčasti jsme si vůbec nepřipouštěli," vykládal brněnský křídelník Boris Aspridis.

První poločas sobotního duelu však žádným velkým oslavám nenasvědčoval. Litovel byla čtvrtému celku tabulky vyrovnaný soupeř a skóre se přelévalo ze strany na stranu. „Nervozitu jsme necítili. Snažili jsme se hrát kombinační házenou, ale dělali jsme chyby. Ty soupeř trestal rychlými trháky. Za první poločas dal takhle snad sedm snadných gólů," popsal házenkář s řeckými kořeny.

S úvodním dějstvím nebyl spokojený ani brněnský lodivod Andrej Titkov. „První poločas si samozřejmě za rámeček nedáme. Musím ale říct, že Litovel hrála velmi dobře, uvolněně a koncentrovaně," ocenil na svazovém webu hru hostujícího týmu, kterému patří v tabulce předposlední místo bez naděje na účast ve vyřazovacích bojích.

Roli favorita začali brněnští házenkáři naplňovat až po poločase. „Věděli jsme, že soupeř odpadne fyzicky. Hrál pouze v sedmi hráčích a to se muselo projevit," řekl Aspridis a bouři v poločasové přestávce v kabině odmítl.

„Řekli jsme si, že budeme hrát pořád stejně," podotkl.

„Jsem rád, že se hráči nevzdali po nezdařeném úvodu a pokračovali ve hře, kterou jsme si v sezoně vybudovali," těšilo kouče, který pochází z ruského Krasnodaru.

Ve třech čtvrtinách zápasu si Brňané vypracovali už šesti bodový náskok, který si zkušeně pohlídali až do konce. „Rozhodly naše technické chyby, kterých bylo víc než soupeřových. Neproměnili jsme tři sedmičky a některé střely nebyly podle našich představ. Brno potvrdilo zkušenost," hledal asistent trenéra Litovle Květoslav Kuba příčiny prohry svých svěřenců.

Jako cíl číslo jedna se před posledním utkáním s Hranicemi jeví udržení čtvrté příčky, která zajišťuje start čtvrtfinálové série v domácí hale. „Určitě se chceme udržet, tam kde jsme. Ale zabojujeme i o třetí příčku. Na pražskou Duklu ztrácíme dva body a při schodě okolností ji můžeme předstihnout," sdělil Aspridis.

Přidal i tip na tým, kterému ve vyrovnané tabulce zbude pro účast v play off Černý Petr. „Nepostoupí Jičín," předpověděl.

Házenkáři KP Brno si sobotní výhrou 30:26 s Litovlí zajistili účast v play off. V posledním kole je čekají Hranice

KP Brno - Litovel 30:26

Poločas: 17:17. Nejvíc branek: Aspiridis 8/4, Hubáček 6, Hanták 4/1 – Schmalz 8, Konšel 8, Juříček 6. Rozhodčí: Macho, Hájek. Sedmimetrové hody: 5/5 – 0/0. Vyloučení: 5:5. Diváci: 613.