Řada sportovních klubů na jižní Moravě má pauzu. Některé už zbrojí na další sezonu. V létě však většinou přichází čas na hledání budoucích hvězd. Oddíly totiž pořádají nábory pro nejmenší. Snaží se nalákat co nejvíc dětí, aby měli co nejširší výběr. Někde počet zájemců každý rok klesá, jinde se nové adepty přitáhnout daří. „Zažíváme nevídaný boom. Letos jsme sezonu končili se dvaašedesáti novými dětmi. Když se podíváme pět let zpátky, udělali jsme ohromný pokrok," popisuje nadšeně Jan Vlašín, hlavní kouč přípravky hokejových Orlů Znojmo.

Do ideálního věku pro vstup do organizovaného sportu se dostávají silné ročníky. Ani to však neznamená, že je všude nových adeptů dostatek. „Je to čím dál horší. Velký odliv dětí vidím do florbalu, ale spousta dětí nesportuje vůbec," říká třeba Jaroslav Šamšula, vedoucí trenér mládeže Volejbalu Brno.

V některých klubech to mají s nalákáním budoucích opor snadnější. Potenciální zájemce láká úspěch oddílu. To je případ hokejové Komety. „Naposledy to bylo dobré, klubu se daří a mladí na to slyší. Ale děti se samy nepřihlásí, neustále musíme pracovat na tom, abychom je k nám dotáhli. Svážíme třeba i děti ze školek, aby si zabruslily. Koho to baví, pak pokračuje," vysvětluje juniorský kouč brněnského celku Pavel Pazourek.

Asi nejvíc zájemců při jednorázové akci přijde každý červen na nábor fotbalové Zbrojovky, která ho pořádá jako součást celorepublikové akce Můj první gól, do ní se zapojily i další oddíly z jižní Moravy. „Jsme spokojení. Cíl byl sto dětí a to se nám těsně podařilo. Přišli i hráči A mužstva a s dětmi si zatrénovali. Ty viděly své vzory přímo v akci," povídá šéftrenér přípravek prvoligového klubu Vladimír Chaloupka.

Když už oddíly budoucí sportovce nalákají, často žehrají na jejich nešikovnost. „Jsou i lenošné. Někdy mi také přijde, že je rodiče spíš jen odkládají, aby měly kde být, než přijdou z práce. Oproti dřívějšku bereme téměř každého, kdo přijde do tělocvičny," přibližuje Petr Mazálek, který pracuje s mládeží v basketbalovém Valosunu Brno.

Nové členy se snaží sportovní organizace nalákat různými způsoby. Jejich zástupci chodí do škol, roznášejí letáky nebo pořádají různá setkání. „Děti oslovujeme na akcích Unie sportovních klubů města Brna a pořádáme i vlastní nábory," jmenuje Gabriela Topinková, manažerka házenkářů Králova Pole. „Nábor děláme intenzivně. Vylepujeme plakáty, spolupracujeme s A týmem, máme reklamu na kostce při zápasech, inzerujeme v novinách," jmenuje způsoby komunikace Vlašín.

Základ je, aby děti přišly. Ze zkušeností trenérů pak vyplývá, že následně u sportu několik let zůstávají. „Daří se nám je udržet," potvrzuje volejbalový kouč Šamšula.

Jinou zkušenost však má třeba oddíl stolního tenisu MSK Břeclav. „Udržet někoho pět šest let bývá problém, kdyby klubem komplet prošel zhruba každý pátý a u pince zůstal, budu spokojený. S počtem až tak problém nemáme," hlásí trenér břeclavské mládeže Jaroslav Hýbner.

V poslední době opravdu převládají moderní sporty než tradiční. „Je to trend, hokej s tím bojuje celosvětově, výjimka není ani Kanada. Spousta dětí přechází k florbalu, který je teď velmi populární," popisuje Pazourek.

Kluby se snaží vycházet rodičům nových členů vstříc. Poplatky tlačí co nejníže. V Břeclavi zaplatí malý stolní tenista 1500 korun za rok. „Domluvíme se s každým individuálně, ale částky nejsou vysoké. Dětem zdarma zapůjčíme výstroj, dostanou vstup na A mužstvo a zdarma i na veřejné bruslení," osvětluje Vlašín z hokejových Orlů.

Nábory v klubech:

Kometa Brno (hokej)

nábory se dělají průběžně v sezoně
Kometě se v posledních letech daří, takže počet zájemců roste

KP Brno (házená)

děti láká oddíl celý rok na akcích Unie sportovních klubů města Brna, vlastní nábory pořádá v září

MSK Břeclav (stolní tenis)

má nábor dvakrát ročně, v září a lednu, pokaždé přijde pět až deset dětí

Orli Znojmo (hokej)

mladé hokejisty lákají intenzivně celý rok, zaznamenávají velký nárůst zájmu

Valosun Brno (basketbal)

nábory pořádá na začátku a na konci školního roku

Veselí nad Moravou (házená)

klub má farmu ve Velké nad Veličkou, ale i přímo ve Veselí existuje už přípravka, nábory dělá na začátku školního roku

Volejbal Brno (volejbal)

nábory jsou celoroční, klub zaznamenává snížení zájmu

Zbrojovka Brno (fotbal)

velký nábor dělá v červnu, letos dorazilo přes sto dětí