Účastníci budou soutěžit v plavání, atletice, golfu, stolním tenisu a boccie, sportu který je podobný hře pétanque.

Hlavní hvězda, kterou organizátoři Emil Open do Brna přilákali, je zlatý medailista z loňské paralympiády v Riu de Janeiro Arnošt Petráček. Evropské hry bere jihočeský plavec jako výbornou příležitost pro hendikepované sportovce, aby se potkali s kamarády z různých zemí a vyměnili si spolu zkušenosti. „Moc se na akci těším, formát mi připomíná malou paralympiádu. Bude skvělé si zase užít atmosféru zahajovacích a závěrečných ceremoniálů,“ řekl Petráček, který hry zařadil do přípravy na mistrovství světa v Mexico City.

Tam chce znovu na znakařské padesátce útočit na medailové pozice. O jeho dobré formě vypovídá i to, že na závodech v Sheffieldu překonal devět let starý světový rekord.

Zdroj: Youtube

Zdroj: YouTube/Nadace Emil

Emil Open je nejen vrcholná sportovní akce, ale i společenské setkání lidí se zdravotním postižením. Často se právě při nich hendikepovaní sportovci poprvé setkávají s profesionálním prostředím. „Akce má vedle sportovního i sociální rozměr. Ukazujeme veřejnosti, že hendikepované děti mohou normálně sportovat, radovat se z výhry, snášet prohry a žít naplno jako my ostatní,“ vysvětlila Jana Procházková z Nadačního fondu Emil.

Pořadatelé připomněli, že chystají pro účastníky bohatý doprovodný program se známými osobnostmi. Jednou z nich je moderátor Jan Kraus, který do Brna přiveze show s pověstnou červenou pohovkou.

Šestý ročník Evropských her hendikepované mládeže podporují zástupci Jihomoravského kraje i Brna. „Výkony sportovců se zdravotním postižením jsou inspirace pro všechny a zejména pro mladé lidi, kteří zatím ke sportu nenašli cestu. Jihomoravský kraj těmto akcím rád pomáhá,“ uvedla náměstkyně hejtmana Taťána Malá.

Nadační fond Emil
Je známý především díky úspěšnému pořadatelství mezinárodních sportovních událostí. Nadační fond Emil v minulých letech úspěšně pořádal pět ročníků Evropských her hendikepované mládeže, kterých se od roku 2009 zúčastnilo přes 2400 účastníků ze 14 států Evropy. V roce 2016 pořádal Světové hry hendikepované mládeže v Praze.

Zdroj: Youtube

Jan Kraus zve na Emil Open. Zdroj: YouTube/Nadace Emil

DANIEL HRBOLKA