Devět cílů a jedna koule v ruce. Před očima asi dvacetimetrová dráha, za zády dav fanoušků. Takové chvíle prožívají od pondělí v Brně kuželkáři, kteří přijeli na letošní mistrovství světa. Jihomoravanům se po dvaatřiceti letech znovu podařilo uspořádat největší mezinárodní kuželkářský turnaj. Jen halu Rondo, kde se soutěž odehrávala v roce 1982, vystřídala Městská hala Vodova.

Akce začala v sobotu zahajovacím ceremoniálem. V pondělí a úterý na nově postavené osmidráze zápolí dorostenci v závodě světového poháru. „Zítra začnou soutěžit junioři, tedy chlapci a dívky do třiadvaceti let," sdělila mluvčí akce Jana Pokorná. Dodala, že od začátku příštího týdne už budou na dráze koule házet dospělí.

Kolik na mistrovství světa dorazí diváků, si organizátoři před začátkem akce netroufli tipnout. „Je to loterie. Kuželky nejsou tak populární a atraktivní jako jiné sporty. Nevysílá je totiž televize, neobjevují se v jiných médiích. Jsme proto sami zvědaví, jak to dopadne. Zatím máme ohlasy od příznivců, že se do Brna na vícedenní zájezdy chystají kuželkáři z celé České republiky i s rodinami," uvedl prezident České kuželkářské asociace Petr Vaňura.

VOJTĚCH KUČERÁK

Rakouští spoluhráči? V Brně protivníci
Jihlava - Větší zodpovědnost uhrát před domácím publikem co nejlepší výsledek bude cítit na brněnském světovém šampionátu v kuželkách jihlavský Jan Kotyza. Jeden z členů domácí reprezentace se ovšem na vrchol sezony těší a dává si nejvyšší cíle.
Kotyza začínal s kuželkami v Jihlavě, kde hrál za Kuželkářský klub PSJ, než před třemi roky přešel do rakouského BSV Voith St. Pölten. „Jsou dlouhodobí mistři Rakouska, nejlepší klub, který každý rok hraje Světový pohár a Ligu mistrů," nastiňuje Kotyza. Pro změnu se mohl rozhodnout už dřív. „Chtěl jsem se ale Jihlavě odvděčit a získat s ní mistrovský titul, což se pak povedlo. A potom přišel úspěch na mistrovství světa, a dohodl jsem se na přestupu," vzpomíná sportovec.
Nyní má za sebou úspěšné mistrovství republiky v jednotlivcích. V Zábřehu získal titul. Před brněnským mistrovstvím světa má nejvyšší ambice. „Člověk si může malovat, co chce, ale turnaj to bude náročný. Bude záležet na štěstí i na soupeři. Ale protože jsem už jednou byl druhý, tak si musím dávat nejvyšší cíle," tvrdí.
Do cesty se mu v turnaji možná připlete i některý ze tří rakouských spoluhráčů. „Pokud se to stane, radost z toho mít nebudu. Zatím jsme se ani nešpičkovali. To zřejmě nastane, až když bude jasné, že budeme hrát proti sobě," doplňuje.
V Brně bude podle něj velmi dobrá atmosféra, která ho ale může trochu svazovat. „Je to určitě horší, než když jede člověk ven, protože doma cítí větší zodpovědnost za výsledek. Zároveň bude příjemné hrát před nabitým hledištěm," říká jihlavský kuželkář.
Podle něj udělali organizátoři vše pro to, aby se mistrovství vydařilo, a o diváky nouze nebude. „Masově populární sport to není, ale členská základna je kolem patnácti tisíc kuželkářů, a spousta z nich si to nenechá ujít a cestu si tam najde. Plno lidí se na turnaj těší. V Brně mělo mistrovství i slušnou mediální propagaci," dodává.
VÍT BRABEC

Prezident českých kuželkářů: Lobbovali jsme jak za olympiádu

Brno - První rok a půl pracoval na organizaci brněnského mistrovství světa v kuželkách Petr Vaňura sám. Prezidentovi České kuželkářské asociace pomohly například zkušenosti předchozích pořadatelů. „Moc jsem se těšil, až to začne. Doba předtím byla hektická," říká.

Kdy vznikl nápad pořádat mistrovství v Brně?

Už v roce 2007, když jsme v Brně pořádali oslavy sedmdesátého výročí kuželek u nás. Od té doby jsme o mistrovství usilovali. Každý rok se přitom o pořádání ucházely tři až čtyři země.

Před třemi lety se vám pořadatelství podařilo získat. Co pro to bylo nutné udělat?

Lobbovat. Přesvědčit mezinárodní asociaci, že jsme ti správní. Že nabídneme ubytování a další servis. Jako u olympijských her.

Jak náročné je mistrovství organizovat?

Trvá to poměrně dlouho. Když jsme se dozvěděli, že budeme mistrovství světa pořádat, zpočátku jsem na tom pracoval sám. Objížděl jsem bývalé pořadatele. Hodně mi pomohli například v Košicích. Také jsem sháněl peníze. Trvalo to přibližně rok a půl. Další rok už jsme pracovali v sedmičlenném organizačním výboru.

Jaké jsou ambice české reprezentace na mistrovství?

I muži můžou překvapit a zahrát, větší naději na medaili dávám ženám.

Jak je na tom Česká republika ve srovnání se světem?

Dobře. Světová jednička je bez diskuze Německo. Hned po něm jsme my, Rakousko, Maďarsko a Balkán.

Jsou kuželky na jihu Moravy oblíbené?

Jihomoravský kraj je jedna z nejzapálenějších kuželkářských oblastí. V Brně a okolí je spousta klubů a kuželky jsou tam podle mě dost populární.

Jak jedním hodem srazit všechny kuželky?

Jsou dvě možnosti, jak hodit devítku. Zásadní jsou mezery mezi první a druhou kuželkou. Říká se jim pravá a levá velká ulice. Prakticky jediný způsob, jak shodit všechny kuželky, je trefit velkou ulici.

VOJTĚCH KUČERÁK