V minulosti se na krásném stadionu s modrým povrchem mondo v Králově Poli pořádalo třeba mistrovství republiky dospělých v roce 2011 nebo další mezinárodní závody. „Loni jsme u nás měli Světový atletický den, poslední mezistátní utkání dorostenců a dorostenek jsme pořádali v roce 2009. Letos jsme si řekli, že je na čase akci zopakovat," povídá Sečkář.

Ze čtyř přítomných výprav je největší favorit na triumf Česká republika. Podle papírových předpokladů jí bude šlapat na paty maďarská reprezentace. „Česká mládežnická atletika se v poslední době nachází na velmi dobré úrovni. Určitě neděláme takové akce proto, abychom končili třeba na třetím místě. Česká reprezentace plánuje vyhrát. Doufám, že jí to Maďaři nepřekazí," usmívá se ředitel závodu.

Na atletické ploše se představí řada závodníků, které za měsíc čeká mistrovství Evropy do sedmnácti let v gruzínském Tbilisi. Ti, kteří limit ještě nesplnili, o něj v sobotu mohou usilovat. „Jeden z cílů mezistátního utkání na domácím stadionu je právě dostat do Tbilisi co nejvíc našich atletů," podotýká Sečkář.

V české reprezentaci má Brno silné zastoupení. Mezi dorostenkami se na domácím stadionu ukáže sedm atletek, v dorostencích zastupuje největší moravské město trojlístek závodníků. „Vedle Brňanů z dalších českých atletů a atletek stojí za zmínku třeba naši sprinteři. Nikola Bendová splnila limit na mistrovství Evropy na stovku, dvoustovku i stovku překážek. Kolínský Štěpán Hampl zase nedávno běžel stovku za 10,67 vteřiny, čímž se dostal na druhé místo evropských tabulek. Oba jsou velké talenty českého sprintu," zmiňuje Sečkář.

Utkání startuje v devět hodin ráno závody v chůzi, v jedenáct dopoledne pořadatelé naplánovali slavnostní zahájení.

Mezistátní utkáníKde a kdy: v sobotu od devíti hodin ráno do čtyř odpoledne na atletickém stadionu Pod Palackého vrchem
Kdo: reprezentační výběry do sedmnácti let České republiky, Maďarska, Slovinska a Slovenska
Brněnská stopa: Věra Holubářová, Edita Sklenská (400 metrů překážek), Alice Prokešová (1500 m), Lucie Filipová (2000 m př.), Lucie Krupařová (400 m př.), Jana Novotná (skok daleký), Daniel Kotyza (1500 m), David Foller (2000 m př.), Vilém Stráský (skok daleký)