Za sportovním i společenským odpoledne stojí Městská část Brno-Bystrc a na hřišti se prezentují volnočasové aktivity spolků a organizací. „Bude tam asi dvacet soutěžních stanovišť, zhruba tři čtvrtě obsadí bystrcké oddíly. Budou tam karatisté s medailisty z mistrovství světa a vedle nich třeba děti hrající na flétnu. Skauti nachystají soutěž o to, kdo dřív poskládá stan. Externě si najmeme jen hudební skupinu a pódium, jinak vše děláme s našimi lidmi," líčí zakladatel akce a bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl.

Největší část víc než dvouhodinové prezentace zaberou sportovní hry, které poslouží i jako nábory pro jednotlivé kluby. „Každý chce, aby se přihlásila omladina, takže fotbalisté udělají soutěže ve zručnosti, podobné chystají i ragbisti. Oba oddíly se rvou o to, aby den uspořádaly, nabízí svá hřiště. Ragbistům se v běžném školním roce přihlásí do přípravky tři děti, po sportovním dni jich přišlo kolem dvaceti. Je to díky tomu, že lidé o nás vědí, všichni vnímají, že tam mohou získat novou krev a snaží se," popisuje Kratochvíl.

Ale v ústraní nezůstanou ani ostatní spolky. „Třeba taneční soubor, lesní školka, sdružení maminek, nebude to jenom o sportu. Příchozí budou soutěžit, dostanou odměnu a také se seznámí, získají lepší přehled, co všechno v Bystrci máme za aktivity. I spolky ukážou, co umí, a přilákají nové členy," sděluje starosta.

Bohatý doprovodný program nabídne atrakce pro děti v podobě skákacího hradu, vědomostních soutěží či nafukovacích balónků. Ukázky předvedou hasiči, Městská policie Brno i Policie České republiky. „Na loňský ročník dorazilo odhadem až tři tisíce lidí, přitom pršelo, což je obrovská účast, protože na klasické dětské dny přijde čtyři sta lidí. Chceme z toho udělat bystrckou akci. Uvidíme, zda z toho časem bude tradice, ale zatím se nám daří," pochvaluje si.

V pět hodin odpoledne dojde k zápisu do Knihy rekordů Agentury dobrý den Pelhřimov, potom následuje tombola. Od šesti hodin vystoupí hudební skupina Pohledy a v devět hodin večer se odehraje netradiční divadelní představení Krysař. V parku u Společenského centra Bystrc jej v pátek i v sobotu zahraje Divadlo Facka z Brna. „Na lanech v korunách stromů vystoupí herci, kteří budou nasvětlení zespodu. Viděl jsem je loni v Lužánkách a jde o úžasné představení. V pátek i v sobotu na divadlo i sportovní den je vstup zdarma," zve všechny Kratochvíl.