Nejúspěšnější šampionát v historii české dráhové cyklistiky. Přízvisko, které po minulém týdnu dostala portugalská Anadia. Reprezentace přivezla z dějiště mistrovství Evropy do 23 let a juniorů do 18 let dohromady osm medailí.

O všechny se zasloužili závodníci kategorie do 23 let a zářili především jezdci brněnské Dukly. Pavel Kelemen vyhrál keirin o sprint jednotlivců, Robin Wagner závod na kilometr s pevným startem. „Doufal jsem v dres s hvězdami pro mistra Evropy v keirinu, ale že se mi podaří získat dva, jsem opravdu nečekal," přiznal dvaadvacetiletý Kelemen, který k dráze přešel teprve před dvěma lety od bikrosu. „Když už jsem jeden dres měl, nepřišel jsem si tak hladový, což možná v keirinu pomohlo," uvedl.

Brněnskou sbírku doplnilo ještě stříbro z týmového sprintu, na kterém se s Wagnerem a Kelemenem podílel nováček ve starší kategorii Jakub Vývoda. Nad jejich síly byli jen favorizovaní Němci. Doposud nejlepší výsledek drželo trio Polák, Buráň, Drcmánek, které na evropském šampionátu v Brně skončilo čtvrté. „Věřil jsem v medaili v keirinu, ale z týmového sprintu a sprintu jednotlivců mě překvapily," podotkl kouč brněnských i reprezentačních sprinterů Petr Klimeš.

Wagner navíc vítězství v kilometru okořenil českým rekordem 1:01,917 minuty. „Je to můj dosavadní největší životní úspěch. Jsem naprosto spokojený," uvedl teprve dvacetiletý Wagner.

Na medaili z mistrovství Evropy do 23 let čekali brněnští sprinteři tři roky. Po velké obměně vytvořila Dukla silnou sestavu, která představuje slibnou budoucnost. „Výsledky ukazují, že jsme na dobré cestě. Mladí kluci jsou do sportu zapálení. Věřím, že to tak zůstane a budou se pořád zlepšovat," přál si Klimeš.

Velké očekávání stojí především před Kelemenem, který už okusil i olympijskou atmosféru. V Londýně vybojoval desáté místo ve sprintu. „Tlak na mě byl už před Evropou. Jsem rád, že jsem nezklamal. Medaile mě svazovat nebudou, chci dál makat a ukázat, co ve mně je," prohlásil nejúspěšnější účastník evropského šampionátu v Portugalsku.

Také Wagner prokazuje stále vyšší výkonnost. „Chceme navázat na výsledky na podzim při seniorské Evropě a pokud možno i na mistrovství světa," povídal.

Na evropském šampionátu do 23 let se představilo hodně závodníků, na něž státy sází směrem k olympiádě v Rio de Janeiru za tři roky. „Zkoušíme nové složení týmu a v současné době jsme možná o půl kroku před ostatními v této kategorii. Jenže ostatní země mají starší závodníky, kteří v Riu určitě pojedou o medaile," krotil euforii Klimeš.

Český lesk dodala šampionátu také Lucie Záleská z pražské Dukly, která vybojovala tři bronzy, a družstvo stíhačů, jež třetím místem vyjelo pro české barvy pódium po dvanácti letech. Navíc v českém rekordu 4:08,224 minuty. „Taková výprava je naprosto neskutečná. Oslavy příjezdem domů rozhodně neskončí," usmál se Wagner.

Přehled českých medailí na ME do 23 v dráhové cyklistice:

ZLATO

Robin Wagner (Dukla Brno) - kilometr s pevným startem

Pavel Kelemen (Dukla Brno) - sprint, keirin

STŘÍBRO

Pavel Kelemen, Robin Wagner, Jakub Vývoda (Dukla Brno) - týmový sprint

BRONZ

Lucie Záleská (Dukla Praha) - scratch, bodovací závod, omnium

Ondřej Vendolský, František Sisr, Ondřej Rybín a Denis Rugovac (Dukla Praha) - stíhací závod na 4 kilometry