Plán je jasný: v sobotu už chtějí mít Draci jistou účast ve dvacátém finále české baseballové extraligy v řadě. Stačí hned v prvním utkání v Ostravě zvítězit. Úvodní dva díly semifinálové série brněnští obhájci titulu o víkendu na svém hřišti zvládli, vyhráli 10:6 a 9:1.

K postupu jim stačí poslední vítězství. „V ideálním případě chceme v sobotu vyhrát první utkání, co nejrychleji se vrátit do Brna a vyrazit na Vavřinecké hody v Komíně," usmál se dračí nadhazovač Petr Minařík.

Třetí duel semifinálové série začíná v Ostravě v sobotu hodinu po poledni. Pokud zvítězí domácí Arrows, hned od čtyř hodin odpoledne je na programu čtvrtý souboj. Případná pátá bitva by se hrála v neděli od dvou hodin v brněnském Komárově. „Nebude to jednoduché, ale neponecháme nic náhodě. V sobotu chceme být ve finále," podotkl český reprezentant Minařík.

Jenže Ostrava na svém hřišti letos zaskočila dost soupeřů. „Už posledních deset utkání základní části jsme hráli s nožem na krku, každá prohra by znamenala neúčast v play off. Po zápasech v Brně jsme si nic veselého neříkali, ale pokusíme si z nich vzít to dobré," prohlásil lídr Arrows Jakub Malík.

Statisticky druhý nejlepší pálkař letošní extraligové sezony považuje za výhodu, že Draci o víkendu nasadili většinu nadhazovačů. „Nesmíme polevovat v koncentraci, což se nám nejspíš stalo ve druhém zápase. A pokusíme se vyvarovat i malých chyb, protože je Draci umějí využít" doplnil Malík.

Po čtyřech směnách úvodní semifinálové bitvy vedla Ostrava 6:4, v sedmé ovšem Draci srovnali a v následující přidali čtyři doběhy. „V první polovině utkání jsme tahali za kratší konec, ale baseball se hraje od sedmé směny, od níž jsme dominovali," vracel se k sobotní bitvě Minařík. „Zápas jsme rozehráli dobře, udělali jsme však drobné chyby, kterými jsme Drakům dovolili srovnat. Pro nás šlo o psychicky náročný duel, byli jsme zklamaní, ale diváci viděli zajímavý souboj," poznamenal Malík.

Nedělní semifinále přineslo pohodlnější záležitost pro osmnáctinásobné české šampiony Draky. První bod zaznamenali ve třetí směně a v páté po sedmi dobězích rozhodli. „Do té doby jsme se tahali o každý bod, nevyužili jsme velkou šanci při obsazených metách. V páté směně jsme udělali čtyři chyby a Draci udělali sedm bodů," posteskl si český reprezentant Malík. Do sedmé směny vydržel na kopci Minařík. „Házelo se mi dobře, obrana mi pomohla a postupným útokem jsme šli za vítězstvím," uvedl brněnský nadhazovač.

Ve druhé semifinálové sérii vede Kotlářka také 2:0 na zápasy, když dvakrát zvítězila na hřišti pražského rivala Eagles 4:2 a 8:7. Schyluje se tak k repríze loňského finále mezi Draky a Kotlářkou.

Stav semifinále extraligy:

Draci Brno – Arrows Ostrava 10:6 a 9:1. Stav série 2:0.

Eagles Praha – Kotlářka Praha 2:4 a 7:8. Stav série 0:2.