Tři tituly vybojovali právě junioři. Ve sprintu a keirinu vládne Evropě Martin Čechman. „Měl jsem docela nervy, protože se ode mě hodně čekalo. Jakmile medaile vyšla, všechno ze mě spadlo a další den už se mi jezdilo krásně," povídá Čechman. „Pocit na stupních vítězů je úžasný a nesnese srovnání, to člověk musí zažít. Je krásné zazpívat si českou hymnu, přál bych takový pocit každému," dodává brněnský junior.

Zlatem v keirinu jej doplnila Sára Kaňkovská, která překvapila také bronzem ve sprintu. „Věřila jsem si na keirin, ale nečekala jsem titul mistryně Evropy. Jsem hrozně šťastná a víc mě to namotivovalo na mistrovství světa," vyhlíží nadcházející závod.

Smolařkou se stala její sestra Ema, která skončila čtvrtá jak v bodovacím závodu, tak v omniu juniorek. Společně pak těsně pod stupni vítězů dojely v týmovém sprintu.

Úspěchům svých dcer přihlížel přímo v Itálii v roli mechanika otec Martin Kaňkovský. „Když jsem vyhrála, všichni jsme brečeli. Jsem hrozně ráda, že jsem tady s ním a Emou, jsou velká podpora. Těší mě, když vidím štěstí v jejích očích a mají ze mě radost," říká Sára Kaňkovská.

Dvě evropská stříbra přidali jezdci do 23 let. Loňský i předloňský juniorský mistr světa Jiří Janošek i ve starší kategorii uspěl v kilometru s pevným startem a byl společně s Davidem Sojkou a Jiřím Fantou druhý v týmovém sprintu. „Vždy je nejsvízelnější ustát juniorský úspěch, když závodník zápasí s tím, že vyroste, přijdou mu nějaké peníze. Jirka na Evropě ukázal, že to nějak zvládl. Doufám, že další junioři to zvládnou třeba ještě líp. Máme i psycholožku, aby někdo moc nevyrostl, ani nespadl dolů," doplnil Nosek.

Trenér přičítá úspěšné medailové žně i lidem kolem závodníků. „Děláme to už nějakou dobu, máme zkušenosti i větší klid. Ansámbl se rozrostl a každý se specializuje na své činnosti. Už se nestane, aby třeba trenér zároveň sháněl jídlo," sděluje Nosek.

Jeho svěřence už od středy do neděle čeká juniorské mistrovství světa ve švýcarském Aigle. „Přijeli jsme s ambicemi urvat další placky, přinejlepším si zazpívat," usmál se.

Brněnské medaile

3 zlaté juniorů:

Martin Čechman – sprint a keirin

Sára Kaňkovská – keirin

2 stříbrné do 23 let:

David Sojka, Jiří Janošek a Jiří Fanta – týmový sprint

Jiří Janošek – kilometr s pevným startem

1 bronzová juniorů:

Sára Kaňkovská – sprint