Důvody výsledkového propadu kdysi československé sportovní chlouby je víc. Hlavní tkví v mládeži, jejíž počet se oproti předrevolučním letům výrazně snížil. „Vzniklo mnoho nových sportů, mezi které se mládež rozpustí. Takže i když má někdo talent na cyklistiku, zvolí jiný sport, kde zapadne do průměru. Cyklistika je tvrdá řehole, což odradí i rodiče a mládež," sděluje hlavní kouč brněnské Dukly Svatopluk Buchta.

Mladým cyklistům schází i vzory, jakými byli olympijští medailisté Jiří Daler a Anton Tkáč. „Čekáme na velký úspěch, chybí nám světové jméno. Vždyť než vyjela Sáblíková, o rychlobruslení taky nikdo nevěděl," podotýká reprezentační kouč stíhačů Josef Kratina.

Jako jednu z největší překážek vidí oba absenci krytého velodromu s 250 metrů dlouhou dřevěnou dráhou. „Potřebujeme ji, abychom dělali atraktivní závody a bavili lidi. Přesto to s budoucností nevidím tak černě. V Motole pořádáme každou středu Pražský pohár, kde máme hodně dětí. Dokonce jezdí docela dost dívek," věří Kratina. „Věřím, že se to lepší," míní reprezentační trenér sprinterů Petr Klimeš.

Dráha přitom tvoří ideální základ pro ostatní cyklistická odvětví. „Technika šlapání a jízdy na kole se na dráze rozvíjí nejvíc. Kdo se naučil na dráze, umí jezdit na kole, což potvrzují Bradley Wiggins nebo Mark Cavendish," hlásí kouč stíhačů.

Česká dráha stále dohání propast, která nastala po roce 1992, kdy skončila tréninková centra mládeže a střediska vrcholového sportu. „To byl systém předurčený k produkování šampionů. Po jejich zrušení vzniklo obrovské vakuum v přípravě mládeže a talentovaných sportovců nejenom v cyklistice," přiznává Buchta.

Situace se zlepšila až o osm let později před olympijskými hrami v Sydney, kdy stát zvýšil podporu center mládeže, která nově vznikala při vybraných klubech. Po roce 2000 se podpory dočkala i resortní centra police a armády, mezi nimi Dukly. „Jenže mají omezený počet mladých závodníků. Bez středisek vrcholového sportu tak neumožňujeme jezdcům postupný růst výkonnosti a ani talentovaný junior se do resortních center nedostane. Uniká nám tak mnoho talentů na silnici, k horským kolům nebo končí s cyklistikou nadobro," posteskne si Buchta.