Brno - Tak přece se domácí motoristický fanda dočkal. Po pěti letech stanul při mistrovství světa silničních motocyklů český závodník na stupních vítězů. Navzdory očekávání se to v nejslabší kubatuře Moto3 nepovedlo nadějnému Brňanovi Karlu Hanikovi, ale rohateckému Jakubu Kornfeilovi. „Tolik mě to nepřekvapilo. Hned jak bylo jasné, že se v neděli v britském Silverstonu pojede na mokré trati, dával jsem mu velké šance," povídal televizní komentátor a expert na mistrovství světa Václav Svoboda.

A mohlo být ještě líp. Dravý Hanika totiž do britské loterie startoval z druhého místa po kvalifikaci. Jako ostatním se mu však nevyhnuly na kluzké trati pády a závod nakonec nedokončil. „Byla to katastrofa. Pokud by se jelo na suchu, přivezu nějaké slušné body. Troufám si říct, že jsem byl připravený bojovat dokonce o vítězství," prohlásil pak Hanika na svém webu.

Kornfeilův stříbrný počin je výjimečný. Stal se teprve osmým Čechem, který ve světovém šampionátu vystoupil na stupně vítězů. Naposled na nich křepčil radostí v roce 2010 Karel Abraham v kubatuře Moto2. „Na pódiu jsem si ale věděl rady," usmíval se Kornfeil. „Spadl mi ze srdce velký kámen. Po šesti letech, co jezdím, je to velká úleva," rozplýval se.

Na mokru umí

Už před sezonou Kornfeil vyprávěl, že má výbornou motorku do deště. „Není to tak, že si pokaždé přeju, aby byl slejvák. Mokrá trať mi vyhovuje, ale to co se dělo v Británii, už bylo extrémní. Pádem to zavánělo každou chvíli," vyprávěl. „Jel zezadu a nemusel nikam spěchat. Zúročil zkušenosti," přidal se Svoboda.

Nedělní výsledek mu zajisté pomůže i do budoucna. Už teď totiž jezdci vyjednávají o svém angažmá na další sezonu a pověst zkušeného jezdce bez většího úspěchu mu rozhodně nepomáhala. „Je mu sice už dvaadvacet let, ale fyzicky se pořád do Moto3 hodí. Stále má na přestup výš čas. Věřím, že půjde ještě nahoru. Myslím si, že zůstane ve stávajícím týmu. Kolují zvěsti, že stáj uvažuje o výměně stroje KTM za Hondu. To by mu určitě hodně pomohlo," komentoval Svoboda Kornfeilovy vyhlídky do dalších let.

S jídlem roste chuť, a tak už mnozí fandové spekulují, kdy uvidí na stupních vítězů dva české jezdce najednou. „Taky mě to hned napadlo. Zjistil jsem, že naposled mezi prvními třemi stanuli najednou dva Češi v roce 1966 při Velké ceně Belgie. Tehdy dojel druhý František Šťastný a třetí Gustav Havel. Už z tohoto důvodu mám vizi, že se to může povést i teď. Samozřejmě je k tomu potřeba velká shoda náhod," přemítal expert.

Šance na výjimečný výsledek přijde už příští víkend na okruhu v Misanu. „Motivaci mám teď obrovskou, snad se bude dařit dál," doufal čerstvý medailista Kornfeil.

Motocyklista Jakub Kornfeil britskou trať nemusel. Po druhém místě změnil názor:

Odteď začnu mít Silverstone rád

Brno - Po dlouhé době vrátil českou vlajku na stupně vítězů v mistrovství světa silničních motocyklů. Druhým místem v Silverstonu namlsal Jakub Kornfeil fandy, kterým hned v mysli vzešla myšlenka, kdy se na bednu dostanou oba jihomoravští zástupci v kubatuře Moto3. Karel Hanika totiž zajíždí také nadějné výsledky. „Byla by to hrozná náhoda. Musí se všechno sejít, a to je ve dvou lidech téměř nemožné," říká dvaadvacetiletý jezdec z Rohatce na Hodonínsku.

Co se u vás po nedělním stříbru změnilo?

(Úsměv) Vůbec nic, vše zůstává při starém.

Stačil jste už svůj dosavadní největší úspěch kariéry oslavit?

Ne. Tým se ihned po závodě rozjel domů, takže jsme nestihli ani posedět. Ještě jsem nebyl ani doma, takže jsem to neoslavil ani s rodinou. Ale po sezoně bude dost času, takže si počkám.

Odměníte se nějak?

Ani ne. Na to moc nejsem. Stačí mi, co mám.

Muselo se vám obrovsky ulevit…

To ano. Jezdím už šestou sezonu a konečně se mi podařila bedna. Přitom jsem před víkendem na podobné umístění ani nepomýšlel. Silverstone zrovna nemusím. Odteď ji ale asi začnu mít rád.

Před sezonou jste přešel do týmu Drive M7 Sic, který nepatřil mezi favority seriálu. Doufal jste i tak ve stupně vítězů?

Abych pravdu řekl, moc ne. Posledních devět závodů bylo takových všelijakých. Na bednu jsem moc nemyslel.

Vlilo vám pódium do žil novou krev?

Určitě. Ale vždy mě nabíjejí a posouvají i neúspěšné závody. Motivaci jsem měl pořád, teď je jen o něco větší.

Kdy uvidíme na bedně vás i Karla Haniku?

Strašně si to přeju. Ale musí se sejít spousta okolností, a to je ve dvou skoro nemožné.