Přestože mladá závodnice brněnské Dukly absolvovala několik důležitých závodů v krátkém čase, vyčerpání na sobě nedala znát. „Na mistrovství světa už jsem únavu pociťovala, ale nepřipustila jsem si to a jela pořád naplno," uvedla Kaňkovská.

V Itálii i Švýcarsku si sice věřila, ale v tak velký úspěch nedoufala. „Překvapila jsem sama sebe. Před oběma šampionáty jsem ani nedoufala, že získám dvě zlata a k tomu bronz ve sprintu," řekla mladá závodnice.

Stejné dojmy měl i trenér Zdeněk Nosek. „Věřil jsem, že Sára udělá medaili, protože její příprava i forma jsou výborné, upřímně ale musím říct, že dvě zlaté placky a jednu bronzovou jsem nečekal," sdělil kouč.

Brněnská cyklistika navíc kromě zisku dvou medailí zajela v kvalifikaci na dvě stě metrů časem 11,382 sekund nový český juniorský i seniorský rekord. Oproti loňsku tedy své výkony mnohonásobně vylepšila. „Sára přes rok usilovně pracovala, zlepšila si imunitu a příprava byla tentokrát i po zdravotní stránce bezproblémová. Její výkonnost stoupla, ať už v posilovně nebo na kole," upřesnil.

Letošní šampionáty jsou pro Kaňkovskou posledními akcemi v juniorské kategorii. Příští rok bude bojovat na mistrovství světa do třiadvaceti let a poté ji čeká přesun do kategorie dospělých. „Rozdíl mezi juniorkami a ženami je velký, čeká nás dlouhá cesta. Zapracujeme ale na tom, aby dosáhla v seniorské kategorii stejných úspěchů jako doposud," nechal se slyšet Nosek.

Sára Kaňkovská není jedinou pokračovatelkou slavného cyklistického rodu. Spolu s ní objíždí závody i její sestra Ema, která na evropském šampionátu vybojovala tři čtvrtá místa a na mistrovství světa skončila ve scratchi šestá. „Ema je vytrvalostní typ, závodí tedy hlavně ve vytrvalostních kategoriích, přesto neustále pracujeme i na rychlosti. Sára je naopak od přírody sprinterka. Obě toho můžou v budoucnu hodně dokázat," dodal Nosek.

Celková bilance

Mistrovství Evropy v Itálii:
· první místo v keirinu
· třetí místo ve sprintu

Mistrovství světa ve Švýcarsku:
· první místo v keirinu
· sedmé místo ve sprintu
· český juniorský i seniorský rekord v kvalifikaci na 200 metrů s časem 11,382 sekund

MARKÉTA WEINLICHOVÁ