Hostitelskou zemi, která Euro přivítá od 9. do 17. června, zastupoval předseda Světové federace malého fotbalu a viceprezident evropské Filip Juda. „Zrovna Českou republiku jsem si do skupiny nepřál, ale čeká nás zajímavý souboj,“ pousmál se evropský boss Tibor.

Čtyřiadvacet účastníků šampionátu starého kontinentu rozdělil los do šesti základních skupin. Domácí tým narazí vedle Maďarska ještě na Izrael a Lotyšsko. „Podcenit nemůžeme žádného soupeře ve skupině, jelikož se týmy pokaždé promění. Myslím, že nejtěžší bude Maďarsko,“ odtušil český reprezentační univerzál Patrik Levčík, který na loňském šampionátu v Maďarsku pomohl k zisku bronzových medailí.

Zbrusu nová aréna s umělou trávou pro turnaj vyroste za Lužánkami, kde brněnská Kometa sbírala tituly a před rokem uspořádala Hokejové hry. „Chtěl jsem to místo už v roce 2014, když jsme připravovali kandidátku. Beru Euro jako nostalgii fotbalu za Lužánkami a doufám, že tímto dílem přispějeme k tomu, aby se tam fotbal hrál i v budoucnu,“ sdělil Juda.

Mobilní tribuny pro mistrovství pojmou až pět tisíc diváků. „Pro české zápasy by bylo lepší dvakrát tolik, ale toto místo není úplně ideální pro organizaci šampionátu. Zpočátku jej město považovalo trošku bláznovství a nevidělo ho moc reálně, ale podařilo se nám turnaj uspořádat a jsem rád aspoň za kapacitu pět tisíc,“ oddechl si šéf českého i světového malého fotbalu.

Úprava areálu za Lužánkami začne v půlce května, hotová musí být 3. června, kdy se v ní uskuteční turnaj legend za účasti Zbrojovky, Sparty či Slavie. „Máme potřebná stavební povolení a územní rozhodnutí, veškeré dodavatele nasmlouvané, takže věřím, že žádný problém nebude,“ ujistil Juda.

Složení základních skupinSkupina A: Česká republika, Maďarsko, Izrael, Lotyšsko
Skupina B: Německo, Polsko, Bulharsko, Ukrajina
Skupina C: Rusko, Španělsko, Slovensko, Turecko
Skupina D: Rumunsko, Kazachstán, Řecko, Portugalsko
Skupina E: Černá Hora, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Itálie
Skupina F: Chorvatsko, Slovinsko, Francie, Belgie