VYBERTE SI REGION

Farhiya Abdiová: Těžím z umění Hany Horákové

Brno – Švédsko má český sportovní fanoušek spojeno především s ledním hokejem. Srdce brněnských příznivců si však v těchto dnech podmaňuje basketbalistka Farhiya Abdiová. Křídelnici Imosu se střelecky daří a pokukuje po angažmá v zámořské WNBA. „Chci se v Americe prosadit," říká dvacetiletá hráčka, jejíž kořeny sahají do Somálska.

21.11.2012
SDÍLEJ:

Basketbalistka Frisco Brno Farhiya Abdiová.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

V ženské basketbalové lize si v této sezoně udržujete průměr více než osmnácti bodů na utkání, v Eurolize aktuálně dokonce překračujete dvacet bodů. Kde vidíte důvody takové střelecké úspěšnosti?

Přes léto jsem na sobě hodně pracovala. Letos máme lepší tým, jsou tady lepší hráčky. S nimi je to jednodušší i pro mě. Vedle nich se moje hra zlepšuje.

Trenér Bobrovský podotkl, že jste zapracovala především na kondici…

Vidím to stejně. Zhubla jsem a cítím se v lepší formě.

V létě Imos opustila Martina Staalvantová, která zamířila zpět do Švédska. Postrádáte vaši krajanku?

Chybí mi. Strávily jsme tady spolu hezké chvíle.

Do Imosu se naopak po dvou letech v zahraničí vrátila Hana Horáková. Jak se vám hraje s ikonou brněnského basketbalu?

Ona je jeden z důvodů, proč se mi tak daří. Hrajeme spolu v pětce, umí dobře přihrát a já z toho těžím. Je to všestranná hráčka a lídr našeho týmu.

Jak byste porovnala úroveň ženského basketbalu ve Švédsku a v České republice?

Tady je na vyšší úrovni. Jsou tu lepší hráčky, hra je určitě rychlejší.

Vy jste ovšem zapadla dobře. Jaké však byly vaše první basketbalové krůčky?

Začala jsem ve dvanácti letech. Basketbal mě chytl natolik, že jsem u něj už zůstala.

Jak jste se dozvěděla o zájmu Brna o vaše služby?

Můj tehdejší kouč se znal s trenérem Brna a řekl mi o zájmu Imosu.

Jak se vám tu líbí?

Mám město ráda. Žiji tady už nějakou dobu, takže už se v Brně cítím skoro jako doma.

Když zrovna nehrajete zápas nebo nejste na tréninku, co ráda děláte?

Ráda sleduji filmy. Občas si vyrazím na nákupy.

V dubnu vás draftoval tým Los Angeles Sparks z WNBA. Jak to vypadá s angažmá v zámoří?

Je to můj cíl. V květnu příštího roku se chystám k odchodu.

MARTIN VYMYSLICKÝ

Autor: Redakce

21.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies