"Teď se mi to hodnotí těžko. Jsem zklamaný, protože medaile byla opravdu strašně blízko. Moc jsem chtěl a věřil, že na to mám. Šermoval jsem dobře, ale uniklo mi to o kousíček," řekl Choupenitch.
Choupenitch se mohl stát první českým medailistou z evropského šampionátu po 23 letech. Poslední českou individuální šermířskou medaili z mistrovství Evropy přivezl kordista Jiří Douba, bronzový v roce 1991 ve Vídni.
Turnajem ve Štrasburku procházel Choupenitch jistě. Vyhrál všech šest soubojů ve skupině, čímž si zajistil nasazení do druhého kola vyřazovací části. V tom si jasně poradil s Polákem Pavlem Kawieckým a pak těsně porazil Francouze Juliena Mertinea.
Ve čtvrtfinále, jehož vítěz má jistou medaili, od začátku s Davisem prohrával a dotahoval náskok. Snížil z 11:14 na 13:14, ale po dalším zásahu prohrál. "Těžko říct, co jsem dělal špatně. Bylo to vyrovnaný a možná rozhodlo, že měl štěstí, které já si vybral zápase předtím a teď se přiklonilo na druhou stranu," řekl Choupenitch.
Pátým místem si Choupenitch vylepšil o dvě pozice své nejlepší umístění na mistrovství Evropy. Předloni skončil na šampionátu v italském Legnanu sedmý. "Jel jsem sem pro osmičku, takže postup do čtvrtfinále beru jako splněný úkol, ale bylo to blízko. Teď jsem zklamaný, ale s odstupem času to vezmu jako dobrý výsledek," řekl.
Fakt, že mu o kousek unikl cenný kov, bere Choupenitch jako motivaci. "Vrcholem sezony je mistrovství světa, tak doufám, že jsem si smůlu vybral teď a na světě třeba na medaili dosáhnu," řekl odhodlaně brněnský rodák. Jestli dokáže už letos své medailové touhy a předpoklady naplnit, se ukáže v červenci v Kazani.
Choupenitch, který od listopadu žije a trénuje v Itálii, se letos rozloučil s juniorskou kategorií evropským titulem a stříbrem z mistrovství světa a už sbírá úspěchy i mezi dospělými. Na Světovém poháru v La Coruni skončil druhý a na Grand Prix v Benátkách třetí. Ve světovém žebříčku federace FIE je čtrnáctý.