Paradoxně se však ve výběru kouče Radima Cepka ani jeden hráč z domácího klubu neobjevil. Brněnští patrioti tak nemají komu fandit. „Nominaci neděláme s ohledem na to, kde zrovna hrajeme. Florbalisté Bulldogs mají sice výbornou formu, my však tvoříme tým dlouhodoběji směrem k mistrovství světa," vysvětlil lodivod národního týmu.

U lídra české nejvyšší soutěže by domácího reprezentanta uvítali. „Věřili jsme, že se na turnaji někdo od nás objeví. Respektujeme však rozhodnutí reprezentačních koučů. Vsázejí spíš na osvědčená jména. Naši hráči si tak aspoň v pauze odpočinou a naberou síly do dalších bojů v domácí soutěži," podotkl prezident Bulldogs Miroslav Mikšl.

Vedle zavedených jmen se v českém výběru objevilo i pět nováčků. O to větší překvapení je, že ani jeden nepochází z brněnského celku. „Na začátku sezony jsme měli schůzku s vedením reprezentace, kde jsme nějaké hráče do národního týmu navrhli. Jde například o Kejíka, Bauera, Juhaňáka nebo Coufala. Dál je to věc trenérů," přiblížil Mikšl. „Za mě si nominaci zasloužil i Luďa Ondráček," zmínil brněnskou střeleckou stálici Libor Schneider, legenda Bulldogs.

Jako další brněnský adept reprezentačního trikotu přichází v úvahu útočník Radek Krajcigr. Po letním přestupu z Pardubic pookřál a s dvanácti trefami je společně s dalšími dvěma florbalisty druhý nejlepší kanonýr nejvyšší soutěže. „Šel hodně nahoru, trenéři však úplně neřešili aktuální formu," komentoval Mikšl. Jeho slova potvrzuje fakt, že ve výběru chybí i nejlepší střelec Milan Bína z Královských Vinohrad.

Možný důvod absence Brňanů na turnaji lze hledat v odlišném stylu, který na rozdíl od reprezentace jihomoravský tým praktikuje. Buldoci sázejí v poslední době na precizní osobní obranu, zatímco národní celek brání zónově. „O tom to není. V minulých letech hrály osobku i Vítkovice a v nároďáku jejich hráči figurovali. Prostě se nám brněnští florbalisté v současné době nehodí do koncepce," zdůvodnil Cepek.

O výběru domácích florbalistů se rozpoutala diskuze i na různých internetových fórech. „Nominace se v České republice mnohdy nedějí na základě aktuální formy, ale jiných kritérií. A nemyslel jsem hlavně florbal. Nebránil bych se zkusit kluky z Brna, když mají formu. Je to jen příprava a kde jinde se mají vyhrát?" napsal třeba na stránkách webu florbal.cz Tomáš Krásný, který pracuje u florbalistů Vítkovic.

V místech dobře známých se tak alespoň objeví Tom Ondrušek, který patří mezi brněnské odchovance a v Bulldogs hrál do roku 2010. V současné době obléká dres pražského Chodova. „Na návrat do Brna se těším a věřím, že herně i výsledkově potvrdíme, že patříme do první světové trojky," vyhlížel Ondrušek.

Ani v minulosti se přímo z brněnského klubu mnoho florbalistů do národního výběru nedostalo. Ze současných hráčů lze jmenovat třeba Aleše Jakůbka, který lva na hrudi oblékal ještě nedávno. „Co vím, tak v reprezentaci hráli ještě Michal Kotlas, Tomáš Vorel a Honza Topil," přidal Schneider.

Program turnaje

PÁTEK
17.45: Česká republika – Švédsko
20.30: Finsko – Švýcarsko

SOBOTA
16.00: Švýcarsko – Švédsko 19.00: Česká republika – Finsko

NEDĚLE
11.45: Švédsko – Finsko
16.00: Česká republika – Švýcarsko