Ani nejnovější akvizice českého vicemistra však zatím nezastavila sérii porážek. Imos v letošním ročníku padl už šestkrát a jako jediný v základní skupině B ještě čeká na první vítězství. Nejblíž mu byl v domácím utkání s Toruní, ale i v něm činil rozdíl mezi oběma celky dvacet bodů. „Jsem optimistka. Tvrdě dřeme na tréninku, abychom se zlepšily. Věřím, že až se jednou všechny potřebné faktory sejdou, dočkáme se vítězství," zahání Fontenetteová myšlenky na dokončení skupiny bez jediné výhry.

Brňankám v dosavadním vývoji skupiny moc nepřeje ani štěstí, potýkají se s rozsáhlou marodkou. V Eurolize zatím ani jednou nenastoupila Slovenka Katarina Tetemondová, duel v Turecku jistě zmešká i rozehrávačka Frida Ailiová a česká reprezentantka Michaela Stejskalová.

Fontenetteová nejvíc pocítí absenci Ailiové. Na svém postu zřejmě odtáhne drtivou většinu utkání. „Euroliga je hodně fyzicky náročná. Vyplývá to z tempa hry, všechny hráčky jsou rychlé. Bojujeme, ale není to snadné," upozorňuje Američanka, která ve třech odehraných zápasech nasbírala v průměru 27 minut.

Nevede si špatně ani střelecky, s průměrem 11,7 bodu na utkání je v týmovém pořadí na druhé příčce za Stejskalovou. Své basketbalové přednosti ale vidí jinde. „Chci, aby se všechny spoluhráčky zapojovaly do hry co nejvíc, a snažím se pro ně vytvářet střelecké pozice," objasňuje Fontenetteová.

Pětadvacetiletá rodačka z Texasu patří v omlazeném kádru tradičního účastníka Euroligy ke zkušenějším basketbalistkám. Zodpovědnosti se nebrání. „Důležité je, aby všechny hráčky pořád tvrdě trénovaly. Všechny děláme chyby, ale nesmíme na sobě přestat pracovat," burcuje spoluhráčky.

Do Brna přišla minulý měsíc posílená o zkušenosti z italské nejvyšší soutěže, kde v minulé sezony hájila barvy celku Umbertide. „Angažmá bylo fajn. Skončily jsme na třetím místě, takže sezonu beru jako povedenou," vrací se k předešlému ročníku.

Do Brna ji ovšem nezavál pouze euroligový vítr. Při angažmá ve Valosunu přišla na chuť i českým specialitám. „Strašně jsem si oblíbila knedlíky," usmívá se.

Po utkání s Kayserisporem, které startuje v šest hodin večer, ještě letošní rok pro basketbalistky Imosu neskončí. V sobotu se v domácí hale Rosnička střetnou od pěti hodin odpoledne v prvním letošním městském derby právě s Valosunem. „Vnímám rivalitu mezi oběma kluby. Samozřejmě se těším, až zase potkám své bývalé spoluhráčky. Bude to zajímavý zápas," vyhlíží Fontenetteová střetnutí dvou sousedů v tabulce ženské nejvyšší soutěže.

i bez stejskalové
První polovinu programu základní skupiny B v letošní Eurolize zakončí basketbalistky Imosu s Kayserisporem, ovšem bez jedné z hlavních opor Michaely Stejskalové, která má natržený stehenní sval. „Naše vyhlídka na vítězství je minimální. Spíš se dá říct, že opět jedeme jen sbírat zkušenosti. Kádr Kayserisporu je oproti našemu velmi silný," řekl kouč Brňanek Jan Bobrovský. Turecký tým zatím nasbíral dvě vítězství. Porazil španělskou Salamancu a v minulém kole vyhrál v Orenburgu. „Výsledky Kayserisporu provázejí překvapivé výkyvy," všiml si Bobrovský. Hlavní údernou sílu tureckého týmu, ve kterém hraje i bývalá brněnská hráčka Ivana Jalčová, představují americká rozehrávačka Wrightová a německá pivotka Sandersová, obě mají střelecký průměr přes patnáct bodů na utkání.