Z půlmilionového jackpotu dokázal ukořistit necelou setinu. Přesto je spokojený. Pětadvacetiletý Lukáš Horák z Golf Clubu Brno byl nejlepším z Jihomoravanů ve finále série Repromeda Cup českých profesionálů.

V konkurenci kompletní české špičky, která se ke Grand Finale Czech PGA Tour vůbec poprvé sjela do jinačovického areálu Kaskáda, to však stačilo pouze na třiadvacáté místo. Vítězný Petr Nič z Prahy přitom zahrál o celých patnáct ran méně.
Proč Jižní Morava nedokáže Čechám konkurovat? „To je složitý,“ říká ředitel Golf Clubu Brno Pavel Zeman. „Profíci se dělí na ty, co jen hrají a ty, co ještě i trénují amatéry. A u nás zatím stále převládají ti druzí,“ vysvětluje Zeman.

Hlavní problém je prý v tom, že golf nemá v regionu tradici. „Je jasné, že tam, kde to patnáct let funguje, mají víc profesionálů než u nás, kde fungujeme od loňského června. O něco líp jsou na tom ve Slavkově, kde hrají extraligu dospělých,“ povídá Zeman.

To samé zní i z úst Horáka. „Ti kluci, co teď vyhráli, pocházejí z golfových rodin. Jejich tátové jsou trenéři, takže to hrají odmala. Mají náskok, který nemůžu nikdy dohnat. V budoucnu je třeba můžu někdy porazit, ale určitě ne pravidelně porážet,“ přibližuje mladík, který na Kaskádě dvakrát týdně trénuje.
Většinu zbylého času pak věnuje koučováním mladých hráčů. „Ti, co jim je teď pět šest let, budou určitě schopni na nejvyšší domácí úrovni obstát. Mají totiž úplně jiné podmínky, než jsme měli my,“ ujišťuje Horák. „Hřiště je navíc těžší, než jinde. Ti, co tu hrají odmala pravidelně by měli být lepší, než ostatní,“ domnívá se.

„Ale třeba ve srovnání s Evropou budeme pořád pozadu,“ mírní přílišný optimismus.
Pořádání finále české PGA Tour na Kaskádě je prý devízou do budoucna. „Podle účastníků šlo o nejlepší turnaj za poslední tři roky. Rádi bychom tu hostili i evropskou tour,“ prozrazuje Zeman.