Letos to ještě zvládneme, ale příští rok není jistý. To v pondělí řekli pořadatelé Velké ceny, která se jezdí na Masarykově okruhu. A která do Brna vždy na tři srpnové dny přiláká až čtvrt milionu lidí. Prestižní závod motocyklového mistrovství světa bojuje s nedostatkem peněz. Z veřejných zdrojů dostal čtyřicet milionů korun, tedy o šest a půl milionu méně než loni. Náklady na pořádání akce přitom přesahují 138 milionů korun.

Veřejné peníze pořadatelé používají na zalistovací poplatek, který je zhruba sedmdesát milionů korun. Bez něho nemohou závod pořádat. „Oproti loňsku stoupl až o pět milionů korun," uvedla ředitelka brněnského automotodromu Ivana Ulmanová.

Varovala, že nedostatek peněz může závody v Brně ukončit. „Do prosince se zavírá kalendář na příští rok. Pokud nedostaneme víc peněz, je možné, že na poplatek nebudeme mít a o závod přijdeme," zdůraznila.

Upozornila, že už tak je poplatek v Brně nižší než jinde ve světě. „Promotéři nás chápou jako zemi, která na tom není moc dobře," vysvětlila.

Dotace okruhu
Ministerstvo školství - 25 milionů, loni 26,5 milionu
Jihomoravský kraj - 10 milionů korun, loni stejně
Město Brno - 5 milionů, loni 10 milionů

Nejvíce ze svého příspěvku letos ubralo Brno. Zatímco loni poslalo okruhu deseti milionů korun, nyní snížilo příspěvek na polovinu. Důvody tohoto kroku nechtěl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára příliš komentovat. „O dotaci bude teprve ve středu jednat rada města. Do té doby nechceme nic říkat," řekl pouze.

O tom, že z magistrátu přijde poloviční podpora, věděli pořadatelé Velké ceny od loňského prosince. „Tedy od schválení rozpočtu města na letošní rok. Situaci samozřejmě chápeme, přesto doufáme, že se příspěvek vrátí na původní úroveň," konstatovala Ulmanová.

O půldruhého milionu méně než loni pošle také ministerstvo školství. „Původně jsme měli dostat třicet milionů, po demisi vlády se situace změnila," uvedla ředitelka okruhu.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové je taková situace normální. „Je krize. Napjaté rozpočty mají všichni a podobná akce není nezbytně nutná," uvedla ekonomka.

Ani vysoká návštěvnost podle ní peníze jižní Moravě nepřinese. „Lidé sice přijedou, neutrácejí ale tolik, aby se to někomu moc vyplatilo. Koupí si lístky a občerstvení, ale nezůstanou třeba týden navíc, aby si prohlédli okolí," uvedla Šichtařová.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek s ní ale nesouhlasí. „Na daních získává veřejný sektor díky Velké ceně stovky milionů korun. Navíc je to stěžejní prestižní společenská akce, která dlouhodobě propaguje Brno, jižní Moravu i Českou republiku ve světě," řekl hejtman.

Ohrožení závodů se nelíbí ani některým Brňanům. „pokud by měly skončit kvůli nedostatku peněz, byla by to škoda. Vstupné je sice drahé, ale chodím tam každý rok," řekl například Martin Trna.