Před dvěma lety přišel do náborového kempu nováčků z celého světa. Jako jeden z více než stovky uchazečů o místo v prestižním motocyklovém šampionátu Red Bull Rookies Cup. O víkendu ve Španělsku se s ním loučí. Ne ale jako drtivá většina neúspěšných talentů, které si musí hledat nové angažmá. Sedmnáctiletý brněnský jezdec Karel Hanika odchází jako suverénní mistr a směřuje ještě výš. Rovnou do světového šampionátu třídy Moto3, rovnou do jednoho z elitních týmů, který v předchozích šesti letech vychoval tři mistry světa.

A Hanika může být podle odborníků další v řadě. „Nad titulem nebo snad postupem do MotoGP je teď zbytečné přemýšlet. To jsou nejvyšší cíle, které mám," svěřuje se od nadcházející sezony jezdec Red Bull KTM Ajo.

Berete postup do mistrovství světa jako odměnu?

Přesně. I tým mi to tak podal, že místo mám za celkové vítězství. Je to skvělá nabídka, kterou jsem nemohl odmítnout, protože jsem si lepší ani nemohl přát. Strašně moc si jí vážím. Doufám, že příležitost využiju.

Hodně vám pomohlo, že jste letos šampionát ovládl?

Asi ano. Kdybych skončil druhý, možná teď moje situace vypadá úplně jinak. Ale oba ročníky na tom mají svůj podíl. Už loni jsem předváděl podobné výkony, jen jsem ještě dělal kvůli nedostatku zkušeností chyby. Teď jsem častěji dojížděl do cíle, nechyboval. A kdybych vůbec nejezdil v Red Bullech a neměl od nich podporu, pochybuju, že se do mistrovství světa vůbec někdy dostanu. Peníze v tomto sportu totiž hrají velkou roli.

Dva závody před koncem šampionátu jste předčasně slavil titul. Tušil jste, že hned poté dostanete místo v mistrovství světa?

Už dřív mi něco naznačovali, ale situaci jsem ještě neřešil, protože titul nebyl ještě jistý a měl jsem dost starostí se závoděním. V Misanu to pak přišlo. Super, že to vyšlo.

Znervózňovala vás před startem nejistota?

Nebývám nervózní, závody si jedu vždy hlavně užít. To je moje výhoda.

Kromě továrního týmu KTM o vás stály i jiné stáje.

Jednal jsem s více týmy, ale stále mě z Red Bullu upozorňovali, že příležitost od nich může přijít, ať se zbytečně nehrnu po nabídkách a počkám si. Udělal jsem dobře.

Bylo těžké odolat vábení ostatních týmů?

Zas tak moc ne, i když přicházely i dobré nabídky. Uklidňovali mě, ať si počkám. Dal jsem na jejich radu, protože vědí, jak to chodí. Už v půlce sezony tušili, že mohu získat titul, takže proto mi tak radili.

Stáj vychovala v posledních šesti letech tři mistry světa včetně Marca Márqueze, který nyní dominuje v MotoGP. Znamená to pro vás dobrou vizitku?

Jedná se o elitní tým v Moto3, má tovární motorky. To znamená, že budu závodit s nejlepší technikou. Je to top mezi týmy, kam jsem se mohl dostat. Teď je jen na mně, abych příležitosti využil.

Budete tedy útočit na titul?

Ze začátku nechci uvažovat o zbytečně vysokých cílech. Ty přijdou snad postupně. Nepojedu však na to, abych si zvykal, ale na sto procent jako dosud.

Na co to může stačit?

Těžko teď odhadovat. Nejdřív naše možnosti poznám po úvodních testech.

Řekl vám tým, jaké výsledky od vás očekává?

Počítám, že nepůjde o nic přehnaného. Jak si na sebe s týmem budeme zvykat, výsledky přijdou samy.

V Moto3 budete patrně soupeřit s jihomoravským jezdcem Jakubem Kornfeilem. Těšíte se na konfrontaci?

V depu jsme přátelé a snad to tak i zůstane. Kuba pro mě bude jako každý jiný soupeř, kterého chci porážet. Doufám, že mezi námi nebude rivalita a zůstaneme kamarádi.

Letos jste při závodech mezi mladými talenty dominoval a téměř v každém závodě jste útočil na vítězství. Nebude vám to nyní chybět?

O přestupu mezi větší konkurenci jsem tušil s předstihem, takže triumfů jsem se snažil nabažit co nejvíc dopředu. Tuším, že na nějakou dobu teď od nich bude asi půst.