Minulá sezona byla plná změn. Před jejím startem odešel lídr, naopak přišel nový kouč. A mladý celek královopolských házenkářů to dotáhl mimo sestupové starosti. Před víkendovým začátkem ročníku 2012/2013 spřádá trenér Jan Hegar docela jiné plány. „Chceme znepříjemnit život celkům z vyšších pater tabulky a hrát v jejím středu," vyhlašuje opatrně boj o účast v elitní šestce. Jestli jsou tyto vyhlídky oprávněné, napoví zítřejší úvodní kolo na palubovce Jičína.

Východočechy porazilo Brno na jejich palubovce v letním turnaji. „Ale to vůbec nic neznamená. Tyto zápasy neukázaly skutečnou sílu nás ani soupeře. Ta se ukáže až v extralize. Jsem však přesvědčený, že s Jičínem můžeme hrát vyrovnanou partii," tvrdí Hegar.

Klub z Rumcajsova města si v minulém ročníku zapsal solidní pátou příčku a v premiérovém zápase sezony bude jasný favorit. „Proto nemáme důvod k tomu, abychom byli nervózní. Nemáme co ztratit. Chceme předvést dobrou hru. Žádný tlak na výsledek na nás není," uvědomuje si lídr brněnského klubu v uplynulé sezoně Jan Hubáček.

Z pozice levé spojky se staral nejen o góly, ale jako jeden z nejzkušenějších také o psychiku týmu. Letos už na to rozhodně nebude sám. V letní přestávce vedení klubu přivedlo hned trojici hráčů, kteří mají v životopise zapsaný i mistrovský titul.

Po roční pauze se vrátil házenkářský cestovatel Viktor Hastík. Přibyl k němu i „Islanďan" s brněnskými kořeny Michal Dostalík na pozici pivota. Jako poslední se do Králova Pole dostavil Josef Klačo z Karviné. „V jeho případě jde o neplánovaný příchod. Trénuje s námi chvíli, ale zatím splňuje očekávání. Je výborný vzadu a má potenciál i pro ofenzivu," hlásí Hegar na adresu nečekané posily.

„Sezona díky nim může být odlišná od té minulé. Kluci zapadli do kabiny výborně," tvrdí Hubáček.

Ten v minulé sezoně zaskakoval v roli kapitána za často zraněného pivota Jiřího Řezníka. Nyní si kabina za svého šéfa zvolila pětatřicetiletého Dostalíka.

Právě někdejší nejlepší hráč islandské ligy má tvořit spolu s Hastíkem a Hubáčkem kostru týmu. S nimi ještě brankář Jiří Bavlnka. „Už v minulém ročníku byl náš opěrný bod, takže to zůstane i teď. Šanci ale dostanou také další dva gólmani," povídá brněnský kouč.

V minulé sezoně Brno čekalo na premiérovou výhru až do sedmého kola. Letos to má být jiné. „S novými hráči přišla kvalita, to je jasné. Uvidíme, jak nám to půjde," vyhlíží start letošního ročníku Hubáček.

Viktor Hastík oznamuje: Za výhru v Jičíně se zlobit nebudu

Brno /ROZHOVOR/ – Před rokem zarmoutil brněnské házenkářské příznivce odchodem do Přerova. V minulé sezoně hájil Viktor Hastík také dres Karviné. Teď už je zase doma. Minimálně na rok. V sobotu povede rozený lídr brněnský celek na palubovce Jičína. S číslem 16 se do Brna na pozici střední spojky vrací zkušenost. A také góly. V minulém ročníku jich dal 87.

Jak se těšíte na další obnovenou premiéru v brněnském dresu?

Dost. Věřím, že budeme mít solidní vstup. Vždycky říkám, že se máme držet při zemi, ale za případnou výhru se zlobit nebudeme. (smích)

Na rozjezd vás ale nečeká jednoduchý soupeř.

Jičín bude atakovat nejvyšší příčky. Ale snad se mu vyrovnáme. Ve druhém kole máme Frýdek a doufám, že ho lupneme. Pak už se bude hrát líp.

Naposledy jste se do Brna vrátil jen na jednu sezonu. Bude to tentokrát jiné?

Vždycky podepisuju smlouvu jen na jeden rok. Do Brna jsem se chtěl vrátit, dělat zase házenou jinak. A užít si pohodu. Navíc jsem se s Karvinou rozešel s dluhem.

Poslední posilu do brněnské sestavy Josefa Klača prý máte na svědomí vy. Je to tak?

Ano. Byli jsme spolu v kontaktu a taky se s Karvinou nerozešel v dobrém. V Brně mu vyšli vstříc.

Kádr Králova Pole letos vypadá nejsilněji za poslední roky. Tipnete si, kam to může dotáhnout?

Vůbec nevím, jestli budeme první, nebo třetí. (smích) Hrozně důležitý je pro nás start. Když se nepovede, můžeme hrát s kvalitním týmem na dně tabulky. Když se rázem dostaneme do první šestky, to se pak může stát úplně cokoli.

Kádr KP Brno pro sezonu 2012/2013

Brankáři: Jiří Bavlnka, Karel Zaplatílek, Vojtěch Pokorný

Střední spojky: Lukáš Koubek, Viktor Hastík, Tomáš Mičola

Pravé spojky: Pavel Nehéz, Pavel Chýlek, Tomáš Loub

Levé spojky: Jan Hubáček, Tomáš Musil, Lubomír Joppek

Pravá křídla: David Barabáš, David Komárek, Lukáš Křibík

Levá křídla: Tadeáš Zima, Petr Paseka

Pivoti: Martin Ryšavý, Michal Dostalík

Změny v týmu

Příchody: Viktor Hastík (Přerov), Michal Dostalík (Hustopeče), David Komárek (Maloměřice), Josef Klačo (Karviná)

Odchody: Vítězslav Večeřa (Zubří), Jakub Kudla (Nové Veselí), Michal Korejčík (Vsetín), Pavel Novotný (Olomouc), Jiří Řezník (konec kariéry)

Realizační tým

Trenér: Jan Hegar

Asistent: Lumír Zátopek

Vedoucí mužstva: Filip Hrůza, Jiří Řezník

Prezident klubu: Josef Cikán

Program sezony Brňanů v první polovině základní části

1. kolo – 8. září

Jičín – KP Brno

2. kolo – 16. září

KP Brno – Frýdek-Místek

3. kolo – 22. září

Plzeň – KP Brno

4. kolo – 29. září

KP Brno – Přerov

5. kolo – 6. října

Karviná – KP Brno

6. kolo – 13. října

Lovosice – KP Brno

7. kolo – 20. října

KP Brno – Dukla Praha

8. kolo – 27. října

Kopřivnice – KP Brno

9. kolo – volno

10. kolo – 17. listopadu

Zubří – KP Brno

11. kolo – 24. listopadu

KP Brno – Hranice

Pozn: Brněnští házenkáři hrají domácí zápasy ve staré hale ve Vodově ulici v sobotu od pěti hodin odpoledne.