Ještě dvě patra musí zdolat, než vystoupají až na úplný vrchol. O víkendu zvládly házenkářky Veselí nad Moravou první podlaží. Soupeřky z Poruby ale zatím drží krok s úřadujícími českými i interligovými šampionkami. Jihomoravanky z úvodních domácích finálových bitev vytěžily porážku 20:21 a vítězství 27:16.

Po dvou duelech se série českého play off hraná na tři vítězství stěhuje o víkendu na sever Moravy za nerozhodného stavu 1:1. „Měli jsme za cíl odvézt si alespoň bod, a to se povedlo," sdělil trenér Poruby Ján Beňadik.

V úvodním sobotním souboji domácí panenky kvůli nepodařenému výkonu překvapivě podlehly těsně o gól. „Chtěli jsme do série vstoupit výhrou, což ale nevyšlo. Neměli jsme tlak, naopak jsme se trápili v koncovce," uvedl kouč Veselí Peter Sabadka.

Dvě ztráty

Jeho družstvu výrazně scházely dvě opory základní sestavy, zraněná Jarmila Kočí a střelkyně Tereza Chmelařová. „S oběma bychom byli silnější. Terku Chmelařovou ale teprve ráno pustili z jednotky intenzivní péče. V úterý zkolabovala a do nemocnice ji odvezla záchranka. Proto nemohla hrát," doplnil kouč.

Zkušené házenkářky nezasáhly ani do druhého duelu, v něm už ale úřadující šampionky slavily drtivé vítězství o jedenáct branek za bouřlivého povzbuzování zaplněné haly. „Jasně jsme si řekly, že nám ani jedna z nich nepomůže a musíme to zvládnout bez nich. Víc jsme bojovaly a proměňovaly šance. Konec utkání už jsme si užívaly," přiznala gólmanka Lenka Černá, která v neděli oslavila už své šestačtyřicáté narozeniny.

I v pokročilém házenkářském věku a se zraněným ramenem deptala severomoravské střelkyně skvělými zákroky. „Dva zápasy za sebou jsou pro moje klouby nesmírně náročné, ale mám celý týden na doléčení, takže to bude dobré," usmála se Černá.

Finále českého play off pokračuje o víkendu v Ostravě. Pokud některé z družstev zvládne oba duely, oslaví zisk mistrovského titulu. Pro Veselí by šlo o čtvrtý v klubové historii. „Chceme sérii uzavřít klidně tam, nechceme si nechávat oslavy na domácí prostředí. To se taky nemusí vyplatit," naznačila spojka Zuzana Drotárová.

Finále – 1. zápas: Veselí nad Moravou – Poruba 20:21 (9:13)

Nejvíc branek: Fleková 6, Súkenníková 4 – Hrbková 8, Chrenková, Tóthová a Mrózková po 3. Rozhodčí: Dvorský, Sivák. Vyloučení: 1:6. Sedmimetrové hody: 5/3 – 4/3. Diváci: 400.

2. zápas: Veselí nad Moravou – Poruba 27:16 (15:9)

Nejvíc branek: Rajnohová 7, Fleková 5 – Hrbková 4/1, Chrenková 3/1. Rozhodčí: Haščík, Oťapka. Sedmimetrové hody: 2/2 – 3/2. Vyloučení: 2:1. Diváci: 400.

Stav série: 1:1.