Pane Loupe, o víkendu jste vyhráli finále Brněnského poháru nad Tangem Brno. Jak jste ten zápas viděl vy?

S Tangem je zápas pokaždé jiný. Když jsem viděl, že se mi na utkání omluvilo jedenáct hráčů, tak jsem to bral poněkud skepticky, ale zase jsme dali důvěru mladým, kteří získali juniorský titul. Pár hráčů si řeklo o základní sestavu pro příští sezónu. Takový Ivan Šarközy je ve všech reprezentačních výběrech. Hrál v první lajně s Cupákem, Hrubým a Lidmilou, kteří tam byli jediní služebně starší. Hrubý za nás hrál první zápas. Utkání bylo hezké, vyrovnané a byli jsme šťastnější. Výhry si cením, protože ji uhráli mladí kluci.

Na Hrubého se chci také zeptat. Jak vznikl jeho přestup z Rádia Krokodýl do Helasu?

Vybral si Helas, protože chtěl zůstat v Brně. Jde k nám i Marek Kopecký a oba kluci jsou spolu takhle spojení. Vzali jsme je oba.

Marek Kopecký k vám jde na jakou pozici?

Na pozici trenéra.

Jaká pozice tedy bude vaše? Doposud jste byl trenérem Helasu, i když ke konci sezóny už pomalu přebíral žezlo David Cupák.

Měl jsem letos tendence skončit úplně, ale asi by z brněnské mapy zmizel futsal na dobro. Tango jde pryč, problémy s Krokodýlem nastali až po sezóně. Ještě kdyby skončil Helas, tak by místo tří ligových klubů nebyl žádný. Říkal jsem si, že to ještě zkusím. Trochu mě nakoply slova jiných prezidentů a trenérů. Konkrétně pan Simitči po aféře s dresy v Brně řekl, že jsme snadná kořist a špatný Helas. Řekl jsem si, že to ještě jednu sezónu dám dohromady.

Vaše pozice v Helasu je tady jaká? Už jen prezident?

Prezident jsem v životě nebyl a toho máme jen jednoho. (smích) S Márou jsme domluvení tak, že povede tréninky a na lavičce budeme oba. O sestavě se budeme také domlouvat. Nějak to vykrystalizuje. Hlavní slovo bude mít Marek Kopecký, ale budeme vše konzultovat.

Plánujete ještě další posily do týmu?

Máme podepsaného Jana Havla. Jsme domluvení s brankářem Vaškem Kubíčkem. Jen čekáme na ukončení hostování v Rádiu Krokodýl. Jednáme ještě asi o čtyřech hráčích.

To by se mohly změnit i ambice a cíle Helasu do příští sezóny.

Už letos jsem chtěl hrát vysoko. Nepovedly se nám zápasy v České Lípě a Hradci Králové. Dodneška to nějak nemohu rozchodit. Pak už jsme věděli, že nepůjdeme do play off z první pětky, tak jsme dali příležitost mladým hráčům. Posledních šest nebo sedm kol hráli junioři. V příští sezóně chci hrát do první pětky a rvát se o semifinále play off.

Jak vnímáte pozici, že Helas zůstal jako jediný prvoligový brněnský klub? Je to hodně o vašem patriotství k městu?

My jsme nasadili laťku tak, jak jsme ji nasadili. U nás všichni vědí, za co se hraje, a jak Helas funguje. Hráči mají touhu obíhat kluby pro peníze, ale podle mého se futsalem živí kluci jen v Chrudimi a Benagu. Od nové sezóny možná ve Slavii a nevím, jak to bude v Plzni. Jsme malý a amatérský sport. Klukům pořád říkám, že nejprve musí hrát srdcem, a když budou výsledky, tak mohou čekat odměnu. U nás jsou prémie jen symbolické. Nikdy jsme hráče nepřepláceli.

Polepšil si váš klub po ekonomické stránce tím, že je jediným prvoligovým klubem v Brně?

Řeknu to zcela na rovinu. Co se týká sponzorů, je to tragédie. Řekl jsem, že závidím Jirkovi Štěrbovi, který z Brna dokázal odejít. Nechci hanit město, klobouk dolů před ním. To nám přispívá a jsme za podporu moc rádi. Pak si ale sháníme menší partnery a je to čím dál horší.

Zmiňoval jste konec Helasu, ale nebyla by to přeci jen škoda, když máte tak dobrou mládež?

Máme to tak postavené celou dobu. Všichni hráči, co hráli loni v základní sestavě, jsou naši odchovanci. Nepočítám Šimona, to je zkušený pardál. Gólmani Večeřa s Dangem jsou naši odchovanci. Cupákové, Lidmilové, Hanušové, Ovčačík, Lacko, Lerch a Havlové jsou všechno naši hráči. Mohl bych jmenovat i další. Všechno jsou to futsalisté, kteří začali v Helasu. Jsem rád, že to tak funguje. Po dvou ročnících se nám zase rýsují šikovní mladí kluci. Toto mě celkem u futsalu drží. Je otázka, co českému futsalu přispívá víc. Když si klub hráče vychová a má úspěšnou mládež, nebo kluby, co hrají se zahraničními hráči, které si nakoupí, a pak se bijí na prsou, jak jsou šikovní a úspěšní. Také mi volá i spousta tatínků kluků od desíti do třinácti let, že by chtěli dát děti do futsalu v Helasu, ale my pro ně bohužel nemáme kategorii ani možnost konfrontace.