Brňané jsou na startu nového ročníku v prekérní situaci. Úvodní dva zápasy prohráli, padli 3:8 ve Vysokém Mýtu a 2:3 v Mělníku. Loupovi dělá největší starosti právě kádr. „Těsně před sezonou jsme přišli o naše klíčové hráče Stanislava Lercha a Patrika Lidmilu, kteří přerušili kariéru, další hráči jsou zranění,“ vysvětlil Loup.

Neotřesitelnou jistotu představoval v posledních letech kapitán David Cupák. Jenže ani účast českého reprezentanta už není stoprocentní. „Má práci, rodinu, staví dům. Dává přednost fotbalu v Rakousku, kterým si vydělá víc peněz. Jeho situaci naprosto chápu,“ řekl kouč s tím, že nižší rakouské soutěže upřednostňuje také další futsalista Helasu Pavel Outrata.

Na paty se snaží Helasu v Brně šlapat i nově vznikající klub Atraps–Hombres, zatím ovšem hraje pouze druhou ligu. Jeho trenérem je bývalý futsalista Tanga Martin Brůna. „Koučuje také reprezentaci do devatenácti let a chtěli jsme ho získat do Helasu. Ve vedení tréninků se teď střídám s Davidem Cupákem, vzájemně si vypomáháme,“ nastínil Loup.

Situace s hráči dohnala brněnského stratéga i k obhlédnutí zahraničního trhu. „Zkoušíme dva hráče ze Slovenska, musíme se dát nějak do kupy. Dohodli jsme se, že s námi budou hrát i dva fotbalisté ze Startu Brno, jenže před zápasy I. A třídy mají zakázaný futsal. Tohle v minulosti nepamatuji, chodili s námi kopat ligoví fotbalisté. Situace je taková, že hráči sice jsou, ale málokdo je ochoten upřednostnit futsal před fotbalem. Přitom mají šanci si zahrát první ligu,“ zamrzelo kouče.

Jeho svěřence navíc čeká další zatěžkávací zkouška. V pondělí přijede k prvnímu domácímu zápasu do haly ve Vodově ulici dlouholetý domácí vládce z Chrudimi. „Asi to bude o tom, abychom dostali co nejméně gólů,“ nedělal si iluze Loup.

Věří však, že tým se v sezoně zvedne. „Někteří kluci v prvních dvou kolech hráli v lize poprvé. Vždycky říkám, že běhat umí všichni, ale futsal se musejí naučit. Je to o signálech, rozích, bránění. Teď po začátku sezony řeknu, že cíl je záchrana, play-off je tajný sen,“ vzhlížel k elitní osmičce Loup.

Úvod sezony
1. kolo: Vysoké Mýto – Helas Brno 8:3, branky Helasu: Outrata, Kasálek, vlastní
2. kolo: Mělník – Helas Brno 3:2, branky Helasu: Lacko, Mužík
3. kolo: Helas – Chrudim, pondělí 18. září, 20.00
4. kolo: Teplice – Helas, pátek 29. září, 20.00
5. kolo: Helas – Plzeň, pátek 6. října, 19.30