Češi si tak po dvou předchozích porážkách zachovali naději na postup ze základní skupiny B. Ze šesti týmů postupují tři, české reprezentaci zatím patří čtvrtá pozice. „Ještě se hraje hodně zápasu na to, abychom mohli nějak kalkulovat. Pokud ovšem navážeme na výkony proti Německu a Nizozemsku, mohou se dít velké věci," uvažuje český nadhazovač Petr Minařík.

V pondělí zabojují Češi o postup s Francií, v posledním utkání skupiny se střetnou v úterý s outsiderem Belgií. „Už nemáme prostor na chyby. Jestli chceme přemýšlet o dobrém umístěni, musíme už jen vyhrávat," má jasno.

Český národní tým na turnaji nejprve po boji v desáté směně podlehl Německu 4:5, potom po nekoncentrovaném výkonu nestačil na Velkou Británii v poměru 1:6. Chuť si spravil proti Nizozemsku, navíc právě na domácím hřišti úřadujících mistrů světa. „První naše historická výhra nad nimi je o to váženější, že nás drží ve hře o postup ze skupiny," těší hráče brněnských Draků.

Ohromný kus práce odvedla především česká obrana v čele s jiným dračím nadhazovačem Michalem Sobotkou, který duel dotáhl až do deváté směny při vedení 1:0. „Bohužel se nám je nepodařilo udržet a musela rozhodnout desátá směna. Tam jsme dvakrát skórovali, zatímco domácí v dohrávce jen jednou, takže o postup ještě zabojujeme," dodává Minařík.

Český tým na ME:

Odehrané zápasy: Česká republika – Německo 4:5, Velká Británie – Česká republika 6:1, Nizozemsko – Česká republika 2:3

Nadcházející utkání: Francie – Česká republika (pondělí, 14.00), Česká republika – Belgie (úterý, 19.30)

Pořadí skupiny B: 1. Německo, 2. Francie, 3. Nizozemsko, 4. Česká republika, 5. Velká Británie, 6. Belgie