Vedle vítězné brněnské posádky třídy Elan 350 se na České námořní rallye představil další brněnský tým. Jedinému ryze ženskému osazenstvu ve startovní listině velela na lodi Mercedes-Benz Brňanka Lea Podsedníková. „Správný kapitán musí mít vždy dostatek informací o počasí, aby dovezl loď zdárně do cíle," přidává další z kapitánských povinností Podsedníková.

česká námořní rallye
- Česká námořní rallye je nejstarší česká regata.
- Pořádá se každoročně na závěr sezony v Chorvatsku.
- Letos se jel už její osmnáctý ročník.
- Posádky jedou na totožných lodích, které si losují před závodem.
- Posledního ročníku se účastnilo dvacet posádek třináct lodí třídy Elan 350 (s genakrem) a sedm lodí třídy Elan 340 (se spinakrem).
- Jachtaři ujeli deset rozjížděk ve větru deset uzlů.
- Ve třídě Elan 350 slavil se svou posádkou vítězství brněnský Jan Hykrda.
- Jedinou čistě ženskou posádku vedla brněnská Lea Podsedníková, která obsadila ve třídě Elan 340 páté místo.

Zkušený lodivod Hykrda se letos nejsledovanější české regaty na moři zúčastnil už posedmnácté. Vynechal jen jeden ročník. „Letos stálo na startu dvacet lodí. Jejich počet závisí na tom, kolik se jich podaří sehnat. Dřív, kdy se jezdilo na menších typech, jelo klidně čtyřicet startujících," vysvětluje kapitán Hykrda.

Osazenstvo lodi tvoří šest členů posádku. Některé týmy jsou i mezinárodní. „Byli jsme čtyři Brňáci, všichni jachtaři. Každý tedy věděl, co má dělat. Na palubě panovala pohodová atmosféra. Když jsme potřebovali něco rychle vyřešit, občas jsme po sobě zařvali, ale to je normální," popisuje muž, který se živí jako obchodník s nápoji.

Každý úspěch je třeba řádně oslavit. Brněnská posádka Hyveco sice žádné bujaré alkoholové večírky nepořádala, přesto tento fakt nezanedbávala. „Občas bylo třeba něco poslat Neptunovi, ať je na nás mírnější. Večer pak začíná být chladno, tak je příjemné se trochu zahřát. A mezitím se vám něco zadaří a to si žádá také oslavu," směje se Hykrda. „Pár lahví dobrého rumu jsme s sebou vezli," doplňuje.

Pro spoustu námořníků představuje strašáka mořská nemoc. „Při rallye v Chorvatsku panují zpravidla mírnější povětrnostní podmínky, mořská nemoc tedy moc nehrozí. Ale jezdím tam i jeden závod v listopadu, při kterém bývá špatné počasí. Pak žaludek cítím, je to nepříjemné," říká lodivod.

Právě počasí dělá námořníkům většinou největší obavy. „Strach o život jsem ještě na moři neměla. Ale počasí dokáže pěkně pozlobit. Naštěstí existují předpovědi," přibližuje Podsedníková.