Americký kouč a nadhazovač Geoff Samuels přišel k Drakům v roce 1993, změnil složení týmu i herní projev a za dva roky je přivedl k prvnímu titulu i triumfu v českém poháru. V letošní sezoně navlékne černý dres obhájců titulu Zachary Samuels. „Věřím, že naváže na svého strýce. Geoff nám ho doporučil a svému synovci zase doporučil Českou republiku, sám si tu našel ženu a založil byznys, momentálně je Geoffova společnost největší partner klubu," podotkl manažer brněnských Draků Arnošt Nesňal.

Pravoruký nadhazovač Zachary Samuels patří do systému Detroit Tigers v Major League Baseball. Šestadvacetiletý Kaliforňan házel za tým Erie SeaWolves v Eastern League, což je třetí nejvyšší zámořská úroveň. „Čekám, že bude dominovat, je schopný i pálit," doplnil Nesňal.

Se Samuelsem přicestuje do konce dubna i vnitřní polař James Gulliver, Draky naopak opustil excelentní australský pálkař Thomas Brice, i když v úvahu připadá jeho pomoc uprostřed sezony.

Mezi odchody vyčnívá Pavel Budský. Legenda českého baseballu ukončila kariéru. „Byl by hřích nechat takového hráče vytratit z baseballu, pomůže nám v rozvoji mladých hráčů a pojede s námi jako kouč na Evropský pohár. Dres pro něj mám připravený, za dva měsíce je schopný se připravit a naskočit," usmál se Nesňal šibalsky.

Jeho mužstvo se loni po roční pauze vrátilo na mistrovský trůn. I když vypadají o něco slabší, pořád jde o Draky. Po odložení úvodního kola začínají sezonu dnes doma s nováčkem Tempo Titans Praha. „Nemůžeme si dávat jiné cíle než play off a ve skrytu duše doufáme v postup do finále Evropského poháru," připomněl dračí manažer turnaj, který Brňany přivítá na začátku června v Barceloně.

Američtí trenéři

Technika, která loňskou sezonu zakončila na třetí příčce, startuje na hřišti vicemistra Eagles Praha. „Nemáme skromné cíle. Chceme do finále play off a uspět v poháru," povídal hrající manažer Techniky Martin Střítecký.

Předloňský mistr obměnil cizineckou legii a v roli hrajícího kouče se jej ujme Američan John Wiedenbauer. „Není jednoduché sehnat kvalitního kouče, ale když se osvědčí, nabídneme mu tříletou smlouvu," dodal Střítecký.

Třetí brněnský tým Hroši loni dokráčel k páté příčce a letos jej láká semifinále. Začíná v Olomouci. „Chceme se dostat do čtyřky a vyhnout se všem negativům," sdělil předseda klubu Tomáš Ovesný. Ten přivedl amerického nadhazovače a kouče Justina Prinsteina. „Trénoval v Nizozemsku, Německu, Austrálii, Izraeli a maďarskou reprezentaci, které dal systém. To potřebujeme," pochvaloval si.