VYBERTE SI REGION

Jak plavec Svoboda "školil" vytrvalce

Krnov, Brno - Léta sbíral úspěchy především na kraulařské dvoustovce. Květoslav Svoboda však o víkendu překvapil českou plaveckou scénu na úplně jiné trati. Mnohem delší.

10.11.2009
SDÍLEJ:

Květoslav Svoboda.Foto: Martin Sidorják

Znojemský rodák, který od léta závodí za brněnskou Kometu, vytvořil národní maximum na pět kilometrů v krátkém bazénu. „Upřímně z něj mám obrovskou radost. Jsem hodně překvapený, že to vyšlo na této trati,“ povídal sedmadvacetiletý borec.

Jeho pohádkový výsledek ale nespadl jen tak z nebe. „Pětadvacítka je moje specializace a je jedno, jaká je to trať. Na krátkém bazénu jsem vyrůstal osmnáct let, obrátky i výjezdy umím,“ objasňoval Svoboda.

V Krnově za sebou nechal všechny brněnské parťáky, kteří se specializují na vytrvalecké tratě.

Předchozí držitel maxima Jan Pošmourný skončil druhý před Lukášem Gráblem. Pokořitel La Manche Rostislav Vítek dohmátl čtvrtý. „Je skvělé, že uspěl celý tým. Rosťa má po náročné sezoně, fantasticky zaplaval na kanále La Manche, na mistrovství světa skončil osmý. A Honza Pošmourný si teď zaplaval rekord. Sezona je nastartovaná skvěle a můžu říct, že trénink v Brně mi moc vyhovuje. Navzájem se doplňujeme,“ lebedil si český rekordman.

Po odchodu ze Znojma Svoboda získal novou chuť do plavání a jeho záměry jsou jednoznačné. „Teď je pro mě priorita dostat se na svou čtvrtou olympiádu v Londýně, pak se uvidí,“ nastínil budoucnost.

Do té doby jej čeká spousta dalších velkých akcí. Už v půli prosince je na programu mistrovství Evropy v krátkém bazénu, které hostí Istanbul. „Od tohoto týdne směřuje veškerá příprava právě k Turecku,“ má jasno Květoslav Svoboda.

A jeho vytrvalecká kariéra? „Uvidíme, třeba se na dálkové plavání ještě někdy dám,“ směje se Svoboda.

JIŘÍ GAJDOŠ
TOMÁŠ SVOBODA

10.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies