Na Nový rok v půl třetí odpoledne vleze s dalšími otužilci v Brně ke koupeli do řeky Svratky. „Byl jsem tam akorát jednou před třemi lety, když mě jako otužilce pokřtili zimní vodou. Teď si tam zajdu na trénink před mistrovstvím světa," říká závodník oddílu Fides Brno, který do šampionátu v německém Burghausenu zasáhne 6. ledna v den svých 41. narozenin.

Na druhý svátek vánoční jste se v Praze ve Vltavě zúčastnil sedmdesátého ročníku memoriálu Alfreda Nikodéma na 750 metrů, kde vám loňskou porážku vrátila Lenka Štěrbová. Také šlo o trénink?

Plaval jsem tam potřetí a je to super. Závod provází vánoční atmosféra a má své kouzlo, že se plave u Národního divadla, přijde hodně lidí. Letos jsem na to neměl, protože jsem se vůbec nepřipravoval a byl jsem trochu nachlazený.

Většina lidí si při sledování otužilců klepe na čelo, jak jste se na ně poprvé díval vy?

Jako na blázny a nechápal jsem, proč to dělají, přišlo mi to divné. Hlavně jsem viděl spíš prsaře, takže jsem to bral jako otužování. Jak jsem se do toho víc dostal, vidím, že ve světě je zimní plavání uznávané a závodí se, prsaři odpadávají. Plave se kraulem na rychlost, je to plnohodnotná disciplína.

Co vás přimělo ji vyzkoušet?

Zaujaly mě pocity ve studené vodě, co s tělem dělá, má ozdravné účinky, což se mi potvrdilo. Je to zábavné, náročné a není potřeba tolik trénovat, jako jsem potřeboval kilometry k dálkovému plavání. Jde především o pilování psychiky.

O zimním plavání
Jedná se o plaveckou soutěž v otevřené vodě v období od října do dubna. Otevřenou vodou se rozumí přírodní prostředí jako řeka, jezero, rybník, otevřený bazén a další. Soutěže se pořádají zpravidla na tratích 100, 250, 500, 750 a 1000 metrů. Rekordman v počtu titulů mistrů České republiky v zimním plavání je oddíl Fides Brno.

Pojmenování teploty vody:
Ledová voda (sněhová): 4°C a níž
Studená voda: 4,1 až 8°C
Chladná voda: 8,1°C a víc

Zimním plaváním si prodlužujete závodní kariéru?

Jedná se novou vlnu, zase jiný extrém. Jak poznávám už třetí rok, je to dost náročné na fyzické i psychické vypětí. V zimním plavání se potkává obojí a smrsknuté do dvanácti, třinácti minut, jako bych tam vpíchl maraton. Další stránka je psychická, abych se donutil do tak ledové vody vlézt a předvedl nějaký výkon. Na závodech potkávám plavce, s nimiž jsem soutěžil v dálkovém plavání ve světě, v Německu budeme v rozplavbě s Petarem Stojčevem, což byl můj dlouholetý soupeř a celkový vítěz Světového poháru v dálkovém plavání. Už je mistr světa v zimním plavání. Je to výzva.

Co vás čeká na mistrovství světa asociace IISA v Burghausenu?

Tisíc metrů, což je nejdelší trať, co se ve světě plave. Jde o největší událost v zimním plavání, plave se venku v přírodním pětadvacetimetrovém bazénu. Každý má svoji dráhu a plave s bójkou, aby byl vidět, nesmí se dělat kotoulové obrátky, aby se ohlídala bezpečnost, protože je to dost náročné. Chci si to vyzkoušet, bude to má premiéra, ještě jsem nikdy neplaval opakovaně na tak krátké vzdálenosti v bazénu.

Jak jste si zvykal na studenou vodu?

Moc rad dávat nemůžu, chodím na závody, ale neotužuji se. Plavci, kteří to dělají delší dobu, chodí pravidelně do studené vody minimálně jednou týdně, u nás do Svratky, ale já ještě nikdy netrénoval. Jak chladla voda, postupně jsem se účastnil závodů, měla deset stupňů, pak osm, šest. Prodlužoval jsem i dobu ve vodě a zvyšoval si kvalifikaci, abych mohl na nejdelší tratě v nejstudenějších vodách. Mám mistrovskou třídu, což znamená kilometr ve vodě pod čtyři stupně.

V jaké nejstudenější vodě jste plaval?

Nejsou limity. Jsem letošní mistr Polska, kdy jsme plavali kilometr v únoru v Katovicích, tam měla voda asi 1,8 stupně. Závodili jsme v okruhu vysekaném v ledu.

Přemlouváte se, než vlezete do studené vody?

Je hodně těžké přinutit se tam vlézt v tréninku. Závody jsou trošku lehčí, protože adrenalin tam je vyšší a člověk nad tím nepřemýšlí, protože musí. V Katovicích bylo třeba minus patnáct, všude led a sníh, to je zvláštní na psychiku.

Co je důležité při plavání ve studené vodě?

Plavci, kteří nemají moc zkušeností, to většinou ze začátku naperou, co jim síly stačí a sotva doplavávají. Důležité je rozvržení, síly ubývají strašně rychle.