Jezdci budou závodit na trati složené z maratonské překážky a deseti branek, které se skládají ze dvou kuželů. Těmi musí vozatajové co nejdřív projet, aniž by na zem shodili míčky umístěné na kuželech. Za každý spadlý balónek si jezdci připíší pět trestných vteřin. „Maratonská překážka vypadá jako labyrint. Kočí mají pět povinných průjezdů, kterými musí v přesném pořadí projet. Záleží na nich, jakým způsobem to udělají," uvedl Malinovský.

Vítěz každé kategorie získává do celkového hodnocení deset bodů. Jezdci v dalším pořadí vždy o bod méně. Hodnoceno je proto vždy deset nejlepších soutěžích.

Ve čtyřspřeží, kterou jezdci považují za královskou disciplínu, se do závodu v Brně přihlásilo šest vozatajů. Průběžně vedoucího Jiřího Nesvačila mladšího diváci neuvidí. Mohou se však těšit na jeho otce Jiřího Nesvačila staršího, který patří mezi nejlepší vozataje světa. „Nesvačil starší se jako jediný Čech v minulosti nominoval na halový světový pohár čtyřspřeží, kde závodí vždy deset nejlepších světových jezdců," řekl Malinovský.

O halové jezdecké poháry je mezi diváky v poslední době velký zájem. „Dochází k velkému rozvoji jezdeckých areálů a hal. Závody se staly velice populární. Návštěvníci kočí povzbuzují a jsou jim nablízku, což je na rozdíl od venkovních závodů změna," sdělil Malinovský.

Po brněnských kvalifikačních závodech čeká účastníky poháru dvojnásobně bodované finále, které se uskuteční v březnu v Lysé nad Labem.

DAVID VONDRA