„Jsem opravdu šťastný. Získal jsem vůbec svoje první pódiové umístění,“ zářil tehdy Monteiro, který před více než stotisícovou návštěvou na legendárním okruhu v Indianapolis přebíral trofej.

Do Velké ceně Spojených států amerických totiž nastoupily pouze čtyři monoposty. Týmy používající pneumatiky Michelin, které na slavné trati praskaly, bojkotovaly Grand Prix z obavy před bezpečností svých jezdců. „Byl to zvláštní závod, ale to nic neznamená. Na mém výsledku to nic nemění. Jsem rád, že se mi povedlo něco takového. Nikdy na to nezapomenu,“ povídal.

Monteiro byl hrdinou okamžiku. Mohl děkovat týmu, který tehdy startoval na spolehlivých Bridgestonech. Přesto hrdě prohlašoval. „Hodlám podobný kousek co nejdříve zopakovat,“ přál si.

Z podprůměrných výsledků hluboko za bodovanými místy si dojel v americkém závodě pro šest bodů. Ze sedmi, které celkem vybojoval ve svých 36 velkých cenách. Na překvapivý výsledek způsobený malým počtem jezdců tak už nedokázal nikdy navázat. Druhým nejlepším zápisem bylo až osmé místo.

Po sezoně 2006 tak skončil v nejprestižnějším motoristickém šampionátu. S pódiovým umístěním z formule 1 si ale dlouho novou práci nehledal. V následujícím roce už brousil tratě v mistrovství světa cestovních vozů, kde jezdí i nyní

Po rozpačitém začátku se rok od roku zlepšuje, letos je se 74 body na pátém místě celkového pořadí. V Brně jeho tým Sunred jezdící se seatem nasadí poprvé nové motory, se kterými chce podle svých slov stáhnout dosavadní náskok chevroletů.

Letos dojel Monteiro nejlépe dvakrát na třetím místě.

Mistrovství světa cestovních vozů se jede na brněnské trati o tomto víkendu. Dva závody jsou v plánu v neděli odpoledne.

KDO JE TIAGO MONTEIRO

Věk: 34 let

Země: Portugalsko

Profese: jezdec mistrovství světa cestovních vozů, závodí se seatem v týmu Sunred

Kariéra: MS cestovních vozů (2007–dosud), Formule 1 (2005–2006), World Series by Nissan (2004), Champ Car (2003), International Formula 3000 (2002)

Zajímavost: ve Velké ceně USA v roce 2005 dojel na 3. místě, když startovaly pouze 4 monoposty