Ta na střelnici na rozdíl od Emmy udělala jednu chybu, ale díky vynikajícímu běhu urvala bronzovou medaili.

Počasí v Novém Městě na Moravě sportovcům dvakrát nepřálo, už od rána slabě pršelo a do toho navíc padala hustá mlha. Před samotným startem úvodního závodu volnou technikou se situace sice trochu zlepšila, ale podmínky pro první závod byly hodně náročné. „Jelo se mi velmi dobře, protože jsem měla perfektně připravené lyže. Ale poslední kolo už bylo hodně náročné, jelikož kvalita drah se v závodě stále snižovala," uvedla brněnská naděje Emma.

Podmínky na střelnici si obě mladé závodnice podmínky i přes sílící déšť pochvalovaly. „S mlhou jsme neměly žádný problém, na terče bylo vidět dobře. Střelba se nám navíc oběma povedla, což je pro tyto závody hodně důležité," prohlásily.

Na rozdíl od závodů dospělých profesionálů, kdy kolem trati stojí celé realizační týmy s vysílačkami, mladé závodnice neměly přesně pojem o tom, jak se závod vyvíjí. Tak si musely udržovat svoje tempo a snažit se z plných sil až do posledních metrů. „Já jsem startovala jako poslední a do cíle jsem přijela před některými závodnicemi, které začaly dřív. Díky tomu jsem věděla, že můj čas bude lepší," řekla Hana Franzová.

Její sestra pro Jihomoravský kraj vybojovala první zlatou medaili na šesté Zimní olympiádě dětí a mládeže. Obě svěřenky trenéra Víta Effenberka, však už mají za sebou řadu úspěchů a potvrdily výbornou formu, kterou ladily už na začátku ledna při Českém poháru.

Dvojčata však nejsou jedinými medailistkami jihomoravské výpravy z pondělního biatlonu, bronz získala Jana Follerová. Bodovaná místa obsadili Bára Babánková, Adam Babánek a David Foller. A jak jména napovídají, i tady se jedná o sourozenecké dvojice.