V Aténách před osmi lety byla Knapková čtvrtá, v Pekingu pátá, ale do Londýna přiletěla jako úřadující mistryně světa. Jejími hlavní soupeřkami v boji o medaile budou nestárnoucí Běloruska Jekatěrina Karstenová, která své první olympijské zlato získala už v Atlantě, Kim Crowová z Austrálie a Číňanka Čang Siou-jün.

Knapková v pátek blahopřála ke stříbru Ondřeji Synkovi a jeho medaili si zasněně prohlížela. „Mirka může s přehledem vyhrát," měl jasno její veslařský kolega.

Na střelnici Royal Artillery Barracks už trefuje terče obhájce zlata z Pekingu David Kostelecký. Rodák z Holasic u Brna ve brokové disciplíně trap v neděli načne první fázi kvalifikace. Roli favorita odmítá. „Ve střelbě nikdy nevíte. Může tu klidně vyhrát třicet střelců," zamyslel se Kostelecký.

Dalším trumfem české výpravy bude v neděli tenisový debl Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková, který okusí finále čtyřhry. Střelkyni Kateřinu Emmons čeká souboj se soupeřkami ve sportovní malorážce.

David Kostelecký.Hradecká s Hlaváčkovou v dnešním semifinále vyřadily americké světové jedničky Huberovou a Raymondovou ve dvou setech, a tak nejsou bez šance ani ve finále. V něm ale jejich soupeřkami budou pravděpodobně sestry Williamsovyv repríze letošního wimbledonského finále, v němž český pár prohrál.

Po čtvrtém místě ve vzduchové pušce se Emmons chystá na svou druhou disciplínu. Sportovní malorážka jí nesedí tolik jako vzduchovka, v ní má jen jedinou medaili, ale tou je překvapivé stříbro z Pekingu. V neděli však začne jiná parádní česká disciplína - trap. Kostelecký v ní obhajuje zlato, ale podobné vyhlídky bude mít v brokařské loterii rajhradický rodák Jiří Lipták, stříbrný z letošního mistrovství Evropy.

Basketbalistky v neděli v poledne sehrají poslední utkání ve skupině s outsiderem z Angoly, který zatím hladce prohrál všechny zápasy. Očekávané vítězství svěřenkyním trenéra Lubora Blažka definitivně zajistí účast v úterním čtvrtfinále. V něm se utkají pravděpodobně s Francií, nebo Austrálií.

Naplno se rozběhnou atletické soutěže a v kvalifikacích a rozbězích se objeví i letošní mistři Evropy - tyčkařka Jiřina Ptáčníková a čtvrtkař Pavel Maslák. V Londýně však hlavně Masláka čeká podstatně těžší konkurence. S myšlenkami na finále půjdou na tartan překážkářky Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová i bronzový výškař z Atén Jaroslav Bába.

Ze čtveřice českých jachtařů má reálnou šanci na postup do finálové jízdy jen Veronika Fenclová ve třídě Laser Radial. V sobotu ji čekají dvě závěrečné rozjížďky, a pokud po nich bude do desátého místa, pojede v pondělí finále.

V sobotu mají svůj závod triatlonistky brněnského Ekol týmu Vendula Frintová a Radka Vodičková i trampolínistka Zita Frydrychová. Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou se v osmifinále pokusí překvapit brazilské favoritky Talitu a Antonelliovou. Ty patří už několik let ke světové špičce, mají bronz z mistrovství světa v roce 2009 a v Londýně jsou nasazeny jako pár číslo pět. V neděli pak začne soutěž v synchronizovaném plavání s brněnskými akvabelami Soňou Bernardovou a Alžbětou Dufkovou.

Dvojitý úder: Brňané útočí na zlato.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE