Se svým parťákem Filipem Adelem v barvách týmu Mitas Superior obsadili při své premiéře výborné dvanácté místo. Dařilo se i ostatním českým jezdcům. Jaroslav Kulhavý ve dvojici se Švýcarem Christophem Sauserem zvítězili a druzí skončili loňský vítěz Kristián Hynek s Rakušanem Albanem Lakatou. „Bylo to super. Vyšlo nám to úplně perfektně," řekl Kulhavý. „Myslím, že jsem na tom líp, než jsem byl před dvěma lety," připomněl svůj první start v roce 2013, který proměnil taktéž ve vítězství.

Účast týmu z Kopřivnice byla přitom naplánovaná až na poslední chvíli. „Dozvěděli jsme se to v lednu. To je na podobný typ závodu dost pozdě," podotkl Jobánek. „Příprava na tak těžký etapák byla trochu hektická. O to víc nás těší, že vše klaplo a mohli jsme se porovnat s týmy s perfektním zázemím a servisem," neskrýval nadšení manažer stáje Lukáš Vlach.

Letošní Cape Epic dokončilo 512 dvojic, dalších zhruba sto jich cíl nevidělo. „Organizace je výborná, nedá se to s ničím srovnat. Nejdelší závod jsem jel na čtyři etapy v Německu, tady jich bylo sedm. To ho dělá výjimečný," popsal Jobánek. „Únava po takové porci je nesrovnatelná. Přiletěli jsme v úterý a pěkně to v nohách cítím. Musím si pořádně odpočinout," dodal.

Jediný ryze český tým zvládl týdenní dřinu bez větších problémů. „Technika fungovala, zajížděli jsme výsledky kolem desáté pozice," řekl muž s přezdívkou Džobr. Jediná větší komplikace přišla až v poslední etapě, kdy ho rozbolela achilovka. „Už jsem byl na vyšetření a mám v ní zánět," objasnil. „Ještě že to bylo až v závěru. Nějak jsem to dokulhal," doplnil.

Klání není výjimečné jen svou náročností a délkou. Jezdce zavede do nedotčené jihoafrické přírody. „Dostali jsme se do míst, kam nikdo nemůže. Cesty pořadatelé otevřeli jen pro závodníky. Dvakrát jsme projížděli přírodní rezervací. Lvi na mě neútočili, ale viděl jsem hrochy i opice," vyprávěl Jobánek o nezapomenutelných zážitcích.

Vedle přírody ho překvapil i terén. Nepočítal, že bude tak náročný. „Cesty jsou rozbité, plné kamení. Těžko je srovnávat s těmi, po kterých se normálně jezdí. Kilometry na nich vůbec neodsýpají," osvětlil biker.

Výsledky dvanáctého ročníku kultovního etapového závodu:

1. Jaroslav Kulhavý (ČR) + Christoph Sauser (Švýc.), 2. Kristián Hynek (ČR) + Alban Lakata (Rak.), 3. Karl Platt (Něm.) + Urs Huber (Švýc.), …12. Jan Jobánek + Filip Adel (oba ČR)