RADEK JUŠKA. Kometa letošní sezony. Dálkař ze Staroviček získal dvě cenná stříbra. Nejprve na domácím evropském šampionátu v hale a pak i na otevřeném kontinentálním mistrovství do 23 let. „Klobouk dolů před ním. Světová dálka je poslední dobou hodně vyrovnaná. Radek se umí připravit na vrcholy roku, což nám letos dokázal. Umí se nahecovat. Pokud se dostane do finálové dvanáctky, půjde o dobrý výsledek," myslí si Joukal.

Nejlepší výkon 815 centimetrů zaznamenal Juška v květnu v Innsbrucku. „Snad je zdravý. Když skočí za osm metrů, má na finále velkou šanci," podotýká Pogány.

TEREZA KRÁLOVÁ. Brněnská rodačka, která trénuje v Praze, letos poprvé přehodila sedmdesátimetrovou hranici. Elita však hází a několik metrů dál. Sezoně jasně zatím vládne Polka Anita Wlodarczyková, jež se poprvé v historii ženského kladiva dostala za osmdesát metrů. „Tereze nějaký úspěch hodně přeju. Když překoná svůj osobní rekord, může být spokojená," komentuje vyhlídky pětadvacetileté české kladivářky trenér Pogány.

Před dvěma lety skončila na šampionátu v Moskvě 24. „Až na Wlodarczykovou je ženské kladivo nevyzpytatelné. Peking pro ni může znamenat odrazový můstek k dalším závodům. Velké ambice asi nemá, ale nic nemůžeme vyloučit," říká Joukal.

JAN MARCELL. Inženýr z Brna se letos zaměřil na pražský šampionát. Tam se od něj i dalších českých vrhačů čekaly velké věci. Jenže všichni vypadli už v kvalifikaci. „Po hale si dal odpočinek a uvidíme, jak na tom bude v Pekingu." je zvědavý Joukal.

Po tréninkové pauze se však třicetiletý vrhač trápil. Ozvalo se mu i operované koleno. „Na poslední chvíli se snaží dostat do formy," dodává.

Marcell magickou hranici dvaceti metrů překonal venku až v posledním závodě před odjezdem do Číny. V Pardubicích vrhl 20,07 metru. „Nejlepší koulaři atakují 22 metrů. Na finále bude třeba zhruba 20,5 metru. Nevím, jestli je to v současnosti v jeho silách," míní Pogány.

VÍTĚZSLAV VESELÝ. Český oštěpařský kandidát na medaili a obhájce titulu z Moskvy. Pokud nepřiveze z Pekingu cenný kov, půjde o zklamání. „Napsalo se toho o něm hrozně moc. I když ho trápily drobná zranění, tak je skvěle připravený. Má s sebou i trenéra Železného a já osobně mu na placku věřím," konstatuje Joukal.

Letos ale bude medaile hodně vysoko. Dva oštěpaři přehodili už bájnou devadesátku. Veselý je s výkonem za 88 metrů na šesté příčce světových tabulek. „Je rok do olympiády a všichni se zlepšují. Objevila se zase nová jména. Po Riu půjde výkonnost zase trochu dolů, vše se opakuje," vysvětluje Joukal.

jihomoravané na ms
RADEK JUŠKA (dálka, 22 let)na MS poprvé
Úspěchy: stříbro na letošním halovém ME a na ME do 23 let
Výkon: 815 centimetrů (26. místo ve světových tabulkách
TEREZA KRÁLOVÁ (kladivo, 25 let)na MS podruhé
Úspěchy: 7. na ME do 22 let 2011, 24. na MS 2013
Výkon: 70, 21 metrů (39. místo)
JAN MARCELL (vrh koulí, 30 let)na MS podruhé
Úspěchy: 6. na ME 2014
Výkon: 20,07 (55. místo)
VÍTĚZSLAV VESELÝ (oštěp, 32 let)jasný favorit na medaili
na MS počtvrté
Úspěchy: zlato na MS 2013 a ME 2012, stříbro na ME 2014
Výkon: 88,18 metrů (6. místo)