Skvělé představení přichystala pro diváky v našlapané O2 areně i mladičká výškařka Michaela Hrubá z Bořitova na Blanensku. Se štěstím postoupila po halovém osobáku do finále, kde obsadila osmou příčku. „Moc se mi líbí, jak skáče. Je velmi talentovaná a na sedmnáct let hodně vyspělá. Uvidíme, jak to s ní bude do budoucna," podotkla česká rekordmanka ve výšce a učitelka na sportovní fakultě Masarykovy univerzity Zuzana Hlavoňová.

Ostatním jihomoravským zástupcům se dařilo míň. Nejvíc zklamaní odjíždějí z Prahy asi brněnský koulař Jan Marcell, kterému před šampionátem patřilo čtvrté místo v evropských tabulkách, a půlkařka Lenka Masná, loňská šestá žena světového halového mistrovství. „Neúspěchy ke sportu prostě patří. Každý chce samozřejmě předvést maximum, ne vždy se to však vydaří," mínila halová vicemistryně světa i Evropy.

Marcell se nevyrovnal s technikou, Masnou zase potopila špatná taktika v semifinálovém běhu. „Honza se na šampionát výborně připravil. Vrhačský kruh nesvědčil „otočkářům". Pořadatelé mohli aspoň české závodníky do kruhu pustit předem. Doplatil na to i další favorit Tomáš Staněk," sdělil Joukal, jenž se specializuje na trénink skokanů. „Lenka bude zklamaná asi nejvíc. Trenéři ji nepostavili ani do štafety, která skončila čtvrtá. Škoda, s ní mohla získat medaili," myslel si kouč. „Moc mě to mrzí na medaili bylo, ale taktický běh mi nevyhovoval," litovala po neúspěšném vystoupení.

Jižní Moravu zastupovala v Praze plejáda atletů, kteří mají své nejlepší roky před sebou. K nim patří právě i dvaadvacetiletý Juška. „Má vynikající předpoklady. Je vysoký, rezervy má ještě v rychlosti. Pokud zůstane zdravý, vidím v něm velkou naději," předpovídal Joukal.

Mezi mladé patří i devatenáctiletý středotraťař Filip Sasínek z Hodonína. Zvlášť nezazářil, vypadl hned v rozběhu, ale pražské zkušenosti může v budoucnu zúročit. „Nějak se začít musí. Pro mladé šlo o velkou příležitost, limity byly hodně nízko. Závodník nemůže být hned nahoře, musí jít odzdola a postupně se vypracovat," povídala Hlavoňová.

K těm zkušenějším se v jihomoravské výpravě řadí sprinter Jan Veleba a překážkářka Lucie Škrobáková. Veleba potvrdil roli české jedničky a jako jediný z českých rychlíků postoupil z rozběhu. „Škoda, že v semifinále jednou špatně došlápl. Dráha totiž byla vyvýšená a v některých místech hodně pružila. To ho rozhodilo. Ve své disciplíně to má těžké, ale jednou se do finále na velké akci může probojovat," věřil mu Joukal. „Lucka má už nejlepší závodnická léta asi za sebou. Neběžela zle, ale na nejlepší už nestačí," dodal na adresu třiatřicetileté rodačky z Hodonína.