Šafránková druhým hodem dlouhým 70,04 metru splnila kvalifikační limit a čtyři centimetry. Brňanka Hrubá skočila potřebných 192 cm stejně jako předchozí výšky napoprvé. Staňkové stačil jeden pokus, který měřil 60,32 metru. Juška ze Staroviček na Břeclavsku předvedl druhý nejlepší výkon kariéry 811 cm ve třetí sérii a v kvalifikaci skončil druhý za Švédem Michelem Tornéusem (819 cm).

Juška prvním pokusem skočil pouze 744 cm, ale v druhé sérii už se zlepšil na 784 cm. "Byl jsem trošku opatrnější, abych neudělal stejnou chybu jako v Táboře," zmínil tři přešlapy na mistrovství republiky. Strach mu trochu naháněl i vítr. "Takže rozběh byl hodně na jistotu. Naštěstí mi konečně fouklo do zad," uvedl dálkař s osobním rekordem 815 cm.

V úvodní den šampionátu se představí v akci 19 českých atletů včetně oštěpařů Vítězslava Veselého a Jakuba Vadlejcha, kteří odpoledne absolvují kvalifikaci v centru města. Limit je 81,5 metru. Skákat bude obhájce bronzové medaile tyčkař Jan Kudlička, do finále se dostane, pokud skočí 565 cm nebo bude mezi dvanáctkou nejlepších.