Na to, aby návštěvníci okruhu auty a motorkami neucpali jeho okolí, dohlédne asi dvanáct set policistů a strážníků. „Usměrňovat dopravu by letos mělo být snazší než loni. Je otevřená silnice 602 podél dálnice D1, hotový je můstek v Bosonohách i příjezdová cesta v Žebětíně," řekl vedoucí jihomoravských dopravních policistů Jindřich Rybka.

Podle něj se řidiči, kteří nechtějí závody navštívit, mají raději silnicím v okolí vyhýbat. „Největší nápor čekáme v neděli mezi čtvrtou a šestou hodinou odpoledne," dodal. Návštěvníkům doporučil, aby pro příjezd na okruh využili dálnici D1 a sjezd Kývalka.

Hlídky v lese

Na Moto GP ode dneška dohlédne tisícovka policistů. „Novinkou jsou cyklohlídky, které budou jezdit po lesních cestách a kontrolovat, jestli lidé neparkují, kde nemají. Parkoviště pod vysokým napětím bude pod dohledem kamerového systému, který nám pomůže vytipovat nestandardní chování a ihned zasáhnout," popsal náměstek ředitele krajské policie Miloslav Machát.

Přeprava na okruh. Infografika

Digitální informační cedule kolem okruhu bude policie přes internet měnit podle aktuální situace. Budou ukazovat počet volných míst na parkovištích nebo hlásit nehody. Kromě policistů budou v terénu asi dvě stovky strážníků, kteří budou hlídkovat zejména v Žebětíně a centru Brna.

Doprava zdarma

V pátek ráno se po opravách trvajících od začátku prázdnin vrátí tramvaje na Mendlovo náměstí. „Brňanům bych vzkázal, ať jedou autobusem. Nasadíme z Mendlova náměstí linku 400, která bude v nejvytíženějších chvílích jezdit každé dvě minuty," uvedl vedoucí dopravního odboru brněnského dopravního podniku Jan Seitl.

Dodal, že z parkoviště v Žebětíně návštěvníky na okruh doveze linka x. „Doprava na okruh bude bezplatná," řekl Seitl.