Když v deseti letech triumfovala na mistrovství České republiky předžákyň, k vítězství jí blahopřáli olympijští medailisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek. „Mistrovství bylo ve stejném roce jako olympiáda v Pekingu. Po předání ceny od olympioniků jsem se do kanoistiky maximálně ponořila. Byl to obrovský zážitek," vzpomíná mladá reprezentantka.

Přestože loni absolvovala poslední sezonu v juniorské kategorii, kombinovat sjezd a slalom chce dál. „Trénink jedné disciplíny má z hlediska vytrvalosti i síly význam pro druhou. Člověk si navíc díky změně psychicky odpočine. Dokud budu mít úspěchy, chci dál kombinovat," přibližuje.

Za jeden z největších zážitků považuje účast na seniorském mistrovství světa v Americe před třemi lety ve slalomu. „Bála jsem se, aby si někdo neřekl, že mě brali zbytečně. Nakonec jsem obsadila šesté místo, které jsem obrečela. Nemohla jsem uvěřit, že jsem zajela takový výsledek," říká nejlepší juniorská kanoistika roku 2014 a 2015.

Při sportu se věnuje studiu na sportovním gymnáziu. „Letos mě čeká maturita, což je trošku stresující. Vždy jsem se ale snažila být poctivá a nepřinést domů na vysvědčení trojku. Pro studium na vysoké škole mě láká strojní inženýrství a dopravní fakulta," povídá.

Mezi záliby české závodnice patří cestování. „Cením si možnosti poznat díky sportu nové země. Podívala jsem se do Číny, Austrálie, Ameriky, Brazílie nebo Makedonie," vypočítává.

Její největší motivace je zlepšování individuálních výkonů. „Dokud vím, že jsem nepokořila hranici vlastního maxima, neustále mě baví pracovat na sobě," usmívá se.

Letos se znovu pokusí probojovat do dospělé reprezentace. „Vrchol sezony je mistrovství světa ve francouzském Pou, kde jsem loni vyhrála Světový pohár. Pokud si účast vyjedu, bude to vrchol sezony," dodává.

Martina SatkováNarozena: 23. srpna 1998
Sport: vodní slalom a sjezd na divoké vodě, obojí na kajaku i kanoi
Klub: Kanoe Klub Spoj Brno
Největší úspěchy: několikanásobná juniorská mistryně světa a Evropy ve sjezdu i slalomu z let 2014 až 2016, loni jako první žena v historii ovládla dvě disciplíny v závodu Světového poháru ve sjezdu (v kajaku i kanoi)

MARKÉTA WEINLICHOVÁ