Nový Zéland. To je ragbyová Mekka. Země posledních mistrů světa, národního týmu, jemuž se říká All Blacks. Přesto se najde ragbista, který zemi zaslíbenou vyměnil za Českou republiku. Brněnský Dragon se v extralize opírá o služby Novozélanďana Jacka Doiga, který nastupuje na pozici rváčka. „Žiju tady tři roky, pracuji v Brně jako softwarový inženýr," popisuje svou cestu přes půl zeměkoule jedenatřiceti­letý Doig.

To není moc obvyklé, aby počítačový expert hrál ragby…

Ale je, rozhodně nejsem jediný. U nás na Novém Zélandu každý hraje ragby.

Jak moc je tam ragby populární?

Ragby je na Novém Zélandu všechno. Znamená tam to samé co pro Brazilce fotbal. Přemýšlíme jenom o ragby. Až daleko daleko za ním je plachtění, po něm kriket. Kapitán All Blacks je v zemi důležitější než premiér. (úsměv)

Každý Novozélanďan se v ragby vyzná?

Jasně, naprosto všichni znají pravidla, znají naše hráče. A to i dívky.

Na jaké úrovni jste hrál ragby na novém Zélandu?

Pocházím z hlavního města Wellingtonu, kde máme přibližně pětadvacet klubů, hrál jsem v jedné z nižších soutěží. Soutěž lze přirovnat k české extralize. Neměl jsem nikdy ideály, že bych nastupoval v All Blacks. (úsměv)

A jak jste se dostal do kabiny Dragonu?

Po svém příjezdu jsem se poohlížel po nějakém dobrém ragbyovém klubu v Brně a známí mi doporučili Dragon. Přišel jsem na trénink a bylo to. Ragbisté se chovají všude stejně, kluci v Brně jsou skvělí, přijali mě přátelsky, pomáhali mi, i když jsem češtinu moc neovládal. Jsem rád, že jsem našel takový klub.

Jaká znáte česká slova?

Pět piv. (česky) Znám docela dost slovíček, protože jsem si našel českou přítelkyni. Mimochodem, dívky tu máte nádherné. (směje se)

Kde vidíte největší rozdíl mezi životem v České republice a Novým Zélandem?

Není to takový rozdíl, jenom na Novém Zélandu se všechno točí kolem moře, takže mi schází hlavně plavání, plachtění. Ale mám rád české pivo, které je skutečně fantastické. Taky lidi v Brně, jsou velmi přátelští, čímž mi trochu připomínají Nový Zéland.

Co vám chybí z Nového Zélandu?

Možná moře, které mám velmi rád. Oceán miluju, plachtění je můj koníček, pro nás je to taky národní sport. Ale to je všechno. Česká republika představuje úžasné místo s bohatou historií.

Zůstane v Brně, nebo se vrátíte na Nový Zéland?

Ještě nevím. Neřeším to, uvidíme, co bude.

Co si myslíte o úrovni českého ragby?

Když jsem přicházel, neměl jsem moc tušení, co mě čeká. Velmi mile mě však překvapil místní zájem o ragby. V Česku jde sice o menšinový sport, jemuž se mladí lidé moc nevěnují, protože nedosahuje popularity ledního hokeje, fotbalu a jiným. Přesto má své fanoušky.

Dragon zakončil extraligu na sedmém místě v osmičlenné tabulce. Podle původního rozhodnutí unie by jej to odsoudilo k sestupu…

Nechápu, proč někdo chtěl extraligu zúžit z osmi mužstev na sedm. Považoval jsem to za opravdu nešťastné rozhodnutí. Se semifinalistou ze Slavie jsme prohráli pouze o dva body, dokázali jsme, že můžeme konkurovat nejlepším týmům. Zúžení by znamenalo špatný krok pro celé české ragby. Jsem rád, že k němu nedošlo.

Může se české ragby v budoucnu posunout na úroveň nejlepších národů?

Jsem přesvědčený, že bude nadále růst. Rozhodně. Ragby má v České republice velmi silnou základnu, což vidím nejenom na historii Dragonu od roku 1944.