Užíval si první letošní triumf v soutěži určené mladým motocyklovým nadějím a zároveň uctil památku nedávno zemřelého novináře a blízkého přítele Amose Krejčího. „Měl jsem to připravené dopředu. Chtěl jsem tím ukázat, že on byl ve svém oboru také nejlepší. Vyhrál jsem pro něj," vysvětluje Hanika.

Slzy při hraní české hymny zatlačovat nemusel. „Šlo o příjemné, nepopsatelné pocity. V té chvíli netušíte, co víc chtít. Se slzami v očích jsem to ale neprožíval," povídá.

K premiérovému plnému počtu bodů si dojel Hanika až předjížděcím manévrem v posledním kole. „Vůbec jsem s tím nepočítal, protože od začátku jsem nabral dost velkou ztrátu. Nakonec se mi podařilo vedoucí skupinku dojet. Dal jsem si kolo pauzu a v posledním zaútočil," popisuje rozhodující moment. Při něm podle něj sehrála roli i znalost brněnského okruhu, na kterém „vyrůstal".

O den později ale ve druhém klání šampionátu stejný počin už nezopakoval. Vinou vlastní chyby. „Jezdil jsem třetí, ale v jedné ze zatáček jsem mírně vyjel mimo trať, ustřelilo mi zadní kolo a skončil jsem v kačírku," mrzí šestnáctiletého Haniku.

Na nedávno zesnulého Amose Krejčího si vzpomněli i fanoušci.
Na nedávno zesnulého Amose Krejčího si vzpomněli i fanoušci. Foto: Abajafans

Na trať se ještě vrátil, ale s ohnutými páčkami a bez zadní brzdy už bez šancí na povedený výsledek. Závod navíc předčasně ukončily červené vlajky kvůli srážce dvou jezdců. „Jeden z nich byl i můj dobrý kamarád, se kterým se znám už od minibiků. I kvůli tomu a nedělnímu výsledku jsem ten den neměl náladu na oslavu prvního vítězství," říká Hanika.

V celkovém pořadí šampionátu, ze kterého vede nejlepší cesta do mistrovství světa, se mladý Brňan drží na pátém místě tři závody před koncem sezony. O dost bodů podle svých slov přišel kvůli svému divokému jezdeckému stylu. „Na něm ale nic měnit nehodlám. Spoléhal jsem na něj i teď v Brně a vyšlo to," vysvětluje.

Pro příští sezonu zatím počítá opět s účastí v Rookies Cupu. „Na Masarykově okruhu jsem ukázal, že můžu i vyhrávat, takže stále existuje teoretická šance na světový šampionát. Ještě jeden rok můžu jezdit i v Red Bullech, což je také velice dobrá průprava, takže uvidíme," dodává Hanika.

Další vystoupení jej čeká za necelé tři týdny v Misanu.