Chybějící výška, slabá střelba. Hlavní faktory, které znemožnily českým basketbalovým reprezentantům proměnit ve skutečnost olympijský sen. Do Ria de Janeiro se nepodívají, v semifinále kvalifikačního turnaje v Bělehradě padli 72:96 s domácími Srby, kteří nakonec slavili postup. „Všichni jsme smutní, ale Srbové i ve finále s Portorikem prokázali, že byli jednoznačně nejlepší a postupují zaslouženě," připustil pivot a brněnský odchovanec Patrik Auda.

Na turnaji Češi prohráli i úvodní duel s Lotyšskem, postup do semifinále zachraňovali výhrou nad Japonskem. „Byl jsem v Bělehradě a jsem zklamaný. Češi na olympiádu nemají. Loni byli sedmí v Evropě a dělá se z toho historický úspěch, přitom generace před námi končily na medailových pozicích," kroutil hlavou trojnásobný účastník olympijských her a bývalý basketbalista Zbrojovky Kamil Brabenec.

V klíčovém semifinále držel český tým naději ještě v poločase, kdy prohrával o devět bodů, po pauze ale trefil tři trojky Miloš Teodosič a ztráta vzrostla. „Střely zvenku Srbům padaly. Tyhle trojky asi byly klíčové, i když jsme bojovali až do konce, náskok soupeře se dal jen těžko dohnat," uznal Auda.

Brabenec naopak viděl rezervy v české ofenzivě. Nejlepší střelec Tomáš Satoranský si připsal v zápase čtrnáct bodů. „Nestřílejí, je to pořád jen obrana. Filozofie trenéra Ginzburga je taková, že soupeře ubráníme, ale na 0:0 se basketbal nehraje. Srbové měli na každém postu hráče, který dal víc než náš na stejném," mínil čerstvý člen domácí Síně slávy.

I kouč Ronen Ginzburg připustil, že týmu scházel jeden z nejlepších pivotů španělské ligy Ondřej Balvín, jenž zkouší štěstí v Letní lize NBA za Denver. „Měl výbornou sezonu, proti hráčům jako Miroslav Raduljica by nám pomohl. Ale rozhodl se jít vlastní cestou," posteskl si Auda. „Měl aspoň strašit pod košem, někdo by ho musel bránit," dodal Brabenec.

Auda byl s 206 centimetry druhý nejvyšší hráč českého týmu, ale na turnaji se potýkal s nemocí. „Po příletu jsem dostal zimnici, bolelo mě v krku, asi se to stalo z klimatizace. Prvních pár dní to moc dobré nebylo, od zápasu s Japonskem lepší. Snažil jsem se to potlačit a týmu co nejvíc pomoct," vysvětlil.

V duelu se Srby zavítalo do Kombank Areny téměř třináct tisíc fanoušků a vytvořili domácím proslulou bouřlivou kulisu. „Atmosféra byla neuvěřitelná. Překvapilo mě, kolik lidí přijelo z České republiky, za to jim chci poděkovat," vzkázal Auda.

Rio je kompletní

Postupující z kvalifikace:

Turnaj v Bělehradě: Srbsko

Turnaj v Manile: Francie

Turnaj v Turíně: Chorvatsko

OLYMPIJSKÝ TURNAJ

Základní skupina A: Francie, USA, Venezuela, Srbsko, Čína, Austrálie

Základní skupina B: Argentina, Španělsko, Brazílie, Litva, Chorvatsko, Nigérie

První zápasy základních skupin se odehrají 6. a 7. srpna.